Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile baro üyesi onlarca avukat, Mısır'ın idam cezasına çarpıtılan devrik lideri Muhammed Mursi için eylem yaptı. Avukatlar, Mursi’ye verilen idam cezası kararını protesto ettikleri dilekçelerini, Mısır Arap Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğine gönderdi.

Askeri darbe sonucu cezaevi atılan ve hakkında idam kararı verilen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile avukatlar hazırladıkları dilekçelerini PTT yoluyla Ankara’ya gönderdi. Postane önünde açıklama yapan baro başkanı Tahir Elçi, “Temmuz 2013 tarihinde halk tarafından seçilmiş Mısır Hükümeti askeri darbe yoluyla devrilmiş, ardından bütün ülke askeri yönetim tarafından olağanüstü usullerle yönetilmeye başlanmıştır. Askeri yönetim başta Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere hükümet ve iktidardaki siyasi parti olan İhvan yetkililerine yönelik yoğun bir tutuklama uygulamasına girişmiştir” dedi.

Kitlesel politik tutuklamaların bağımsız ve tarafsız olmayan yargılamalar ve politik amaçlı idam kararlarının Mısır Devleti için de bağlayıcı olan uluslararası belgelerin en temel hükümlerinin ihlali olduğunu anlatan Elçi, “Özellikle askeri darbe hukukuna göre ve askeri yönetimin emir ve talimatlarıyla hareket eden mahkemelerce yapılan yargılamalar sonunda başta seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere yüzlerce politik tutuklu hakkında idam kararları verilmesi askeri yönetimin demokrasi, insan hakları gibi evrensel değerleri umursamadığını ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.

“İdam cezası; insan haklarına aykırı, gayri insani bir ceza ve uygulamadır. Ölüm cezası, uygulama süreci ve yerine getirme biçimi itibariyle insanlık onuruna aykırıdır.” diyen Elçi, askeri darbe dönemlerinde, adaletsiz yargılamalarla hukukun ve yargının muhalifleri sindirmenin basit araçlarına dönüştürüldüğünün bilindiğini kaydetti.

Diyarbakır Barosu olarak Mısır’da seçilmiş, meşru hükümetin darbe yoluyla devrilmesi sonrasında adil olmayan göstermelik yargılamalar sonunda verilen idam kararlarını kınadıklarının altını çizen Elçi, şunları söyledi: “Dünyanın neresinde olursa olsun idam cezası insan onurunu ayaklar altına alan, utanç verici bir ceza ve uygulamadır. Uluslararası insan hakları örgütleri gibi uluslar arası toplum da Mısır’daki Askeri Yönetimin insan haklarına ve demokratik değerlere meydan okuyan yargılamalarına ve idam cezalarına etkili şekilde karşı çıkmalıdır. Diyarbakır Barosu olarak başta seçilmiş Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi ve diğer politikacılar hakkında verilen idam kararlarını protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz.”