Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1’nci Amed Kitap Fuarı kapılarını açtı. Sümerpark’taki fuarın açılışını büyükşehir belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı yaptı. Çok sayıda yayınevinin katıldığı fuarda onlarca yazar ve şair, okuyucularıyla buluşacak.

Sümerpark’ta düzenlenen açılış töreninde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, fuarın, Kürtlerin kendi coğrafyalarında, kendi dilleriyle bir ilk olduğunu söyledi. Fuarda en azından yüzde 50 pozitif ayrımcılığı Kürtçe'ye yapmak istediklerini belirten Anlı, “Bu coğrafyada yaşamış ve yitirdiğimiz farklı dil ve inançlardan insanların buluşması için bu fuarı yaptık. Fuar programına bakarsanız belki kolay kolay bir araya gelemeyecek ve belki Amed'de bir fuarda konuşmayacak birçok insanı bu fuar bir araya getirdi.” diye konuştu. Anlı, bu yıl Diyarbakır’da kitap fuarı düzenlemeyen TÜYAP’a da çağrıda bulundu. Anlı, “TÜYAP Diyarbakır’ı terk etmesin. Hatta bu fuara da katılsın. Kitap fuarı yapmaya devam etsin, iki yılda bir de olsa da TÜYAP kitap fuarını görmek istiyoruz. Biz belediye ve sivil toplum kuruluşları olarak TÜYAP'a gerekli desteği sunmaya hazırız. TÜYAP bu ülkenin önemli bir birikimidir, onu bu kentten uzak tutmamak lazım.” diye konuştu.

Eş başkan Gültan Kışanak ise Kürtçe'nin bir dilin başına gelmiş en kötü serüvenleri yaşamış bir dil olduğunu belirterek, “Her şeye rağmen güçlü bir şekilde ayakta kaldı. Çok büyük eserler üretmiş bir dil olarak bugünlere kadar geldi. Şimdi bunu güçlendirmek görevi bize düşüyor. Bunu ancak çok okuyarak gerçekleştirebiliriz.” dedi.

Programda Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral ve Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz da birer konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından Kışanak, Anlı ve beraberindekiler stantları gezdi.