Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, her yıl 15 Mayıs’ta kutlanan Kürtçe Dil Bayramı’nı erkenden kutladı. Kutlamada, erbaneler çalındı, şarkılar söylendi, yarışma düzenlendi.

Kovara Hawar’ın 15 Mayıs 1932’de yayın hayatına başlaması baz alınarak Büyükşehir Belediyesi'nce organize edilen '15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı' Şehir Tiyatrosu bahçesinde kutlandı. Kürtçe Dil Bayramı’na, Eş Başkanlar Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, HDP Diyarbakır milletvekili adayı Altan Tan’ın yanı sıra belediye yöneticileri ve çalışanları katıldı. Program yöresel kıyafetler giyen kadın çalışanların erbaneler eşliğinde seslendirdikleri Kürtçe şarkılarla başladı.

Kürtçe Dil Bayramı’na katılan herkesin bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Eş Başkan Fırat Anlı, Kürt dilinin tarihsel geçmişine dikkat çekerek, Kürtçenin günlük yaşamda kullanımının önemine değindi. Kürt dili denince Kovar Hawar Dergisi, Bedirhan ailesinden Celadet, Kamuran Bedirhan ve Cemilpaşalardan bahsetmemenin büyük eksiklik olacağını söyleyen Anlı, bu kişilerin sürekli hatırlanması gerektiğini kaydetti. Anlı, “Onlar en karanlık ve sürgünlerin yaşandığı dönemde dillerini unutmadı. Bugün bizlerde onların sayesinde modern Latin alfabesiyle dilimizi kullanıyoruz.” dedi. Daha önce Kürt dili üzerine çalışma yürütüp yaşamını yitirenleri saygıyla anan Anlı, dil üzerine çalışma yürütenlere de emeklerinden dolayı teşekkür etti.

Kürt Dil Bayramı’nı oldukça önemli ve anlamlı bulduğunu belirten Gültan Kışanak da Kürtçe konuşmanın aşağılandığı ve korkulduğu dönemlerden bugünlere gelindiğini aktardı. Bugün artık bu tür olumsuzlukların yaşanmadığını söyleyen Kışanak, kutlamaya katılan personelin Kürt Dili Bayramını kutlayarak konuşmasını tamamladı.

Yapılan konuşmaların ardından dengbejler Neytullah Sayılı ve M. Şerif Coşkun söyledikleri şarkılarla, Ali Acun’da kavalıyla kutlamaya katılanlara keyifli anlar sundu. Program Kürtçe söylenen şiirlerle devam etti. Kürtçe Dil Bayramı üçer kişiden oluşan sarı, kırmızı ve yeşil 3 gruba yönelik yapılan Kürtçe bilgi yarışmasıyla sona erdi.