Türkiye’yi yeniden karanlık bir sürece doğru götüren terör olayları en çok Doğu ve Güneydoğu’da yaşayanları etkiliyor. 30 yıldır kan ve gözyaşının bitmediği bölgede yaşayan vatandaşlar, çatışmaların çare olamayacağını belirtiyor. Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan halk, son günlerdeki olayların iktidar ve koltuk sevdasından kaynaklandığını düşünüyor.

Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan vatandaşlar, son günlerde yaşanan terör saldırılarına tepki gösteriyor. Çatışmasızlık sürecinin tekrar hayata geçirilmesini isteyen vatandaşlar, bölgede yaşanan asker kayıplarının durmasını istiyor. Diyarbakır Sur ilçesindeki Gazi Caddesi’nde ayakkabı boyacısı Seyithan Çapa, çatışmaların bitmesi gerektiğini söylüyor. Aynı vatanın çocukları olduklarını dile getiren Çapa, “Kimse ölmesin. Asker de bizim çocuklarımız, diğerleri de bizim çocuklarımız, polis de kardeşimiz. İnsanın değeri bu kadar mı? Vicdanınız sızlamıyor mu? Tayyip Erdoğan birinci ve ikinci dönemde diyordu ki ‘Kürt kardeşlerim Kürt kardeşlerim’ bu sefer başkanlık sistemini çıkardı, bu sefer Kürt kardeşlerim ‘Düşman kardeşlerim’ oldu. Bütün yetkililere sesleniyorum. Artık bu savaşa son versinler. Hepimiz kardeşiz, Türkiye topraklarında yaşıyoruz. Kürt, Laz, Çerkez, kim olursa olsun hepimiz aynı memleketin insanıyız. Aynı vatan çocuğuyuz, aynı Türk bayrağını taşıyoruz. Önce meydanlara çıkıp biz kardeşiz diyorlar, barış sürecini getireceğiz; sonra Meclis'e gidince koltuk sevdalısı oluyorlar. Yeter artık, milletvekillerin çocukları ölmüyor, çocukları kaçırılmıyor, acı çekmiyorlar. Olan bize oluyor, vatandaşımıza oluyor. Biz acı çekiyoruz. Allah kimsenin yüreğini yaktırmasın. Onlar da biraz vicdan azabı çeksin ki bu sürece dur desinler. Artık kardeşi kardeşe öldürtmesinler.”

Vatandaşlardan Abdulkadir Yıldız da bölgede 1990’lı yıllara benzeyen bir ortam oluştuğunu söyledi. Yıldız, “Böyle giderse ülke bölünmeye gider. Bu ortamın bir an önce durması lazım. Halkın bulduğu huzur ortamına yeniden gelmesi gerekiyor. Savaşın hiçbir topluluğa faydası yoktur. Artık barış gelsin.” şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Şahin Çetin, Doğu ve Güneydoğu’nun terörle ve çatışmalarla anılmasını kesinlikle istemediklerini vurguladı. Bölgede yaşanan çatışmaların kendilerini üzdüğünü anlatan Çetin, çatışmasızlık sürecinin tekrar başlatılması gerektiğini belirtti. Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık bunların son bulmasını istiyoruz. Devletin bu çatışmalara bir an önce çözüm bulması gerekiyor. Silahsızlık istiyoruz. Analar ağlamasın, annelerin ağlamaması için mendil mi uzatmamız gerekiyor. Buna kesinlikle çözüm bulunması gerekiyor. Polis, asker ve dağdaki gerilla da bizim evladımız. Çatışmasızlık süreci istiyoruz. Her iki tarafa da sesleniyorum. Barış, barış, barış.”

Vatandaşlardan Mehmet Bozkurt da “Barış istiyoruz, en güzel şey barıştır. Bu çatışmalarda olan halka oluyor. Savaşın kimseye faydası yok. Her iki tarafın da durması lazım.” şeklinde konuştu.