Diyarbakır'da şehirlerarası taşımacılık yapan yolcu otobüs firmaları, kendilerine yönelik yapılan saldırılar nedeniyle bugün kontak kapattı.

Diyarbakır'dan Türkiye'nin birçok yerine yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları dün yaşanan saldırılar sebebiyle seferlere çıkmama kararı aldı. Diyarbakır otogarı ise son yılların en durgun gününü geçirdi. Alanın boş olduğu otogarda, otobüs firmaları bekletildi. Bazı otobüslerin hasar görmesi nedeniyle serviste olduğunu öğrenildi. Otobüslerin camları ve çeşitli yerlerinde hasar olduğu gözlemlendi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan otobüs sürücülerden Hüsnü Eli, “Biz her zaman batı illerine gidip geliyoruz. Hiç kimseye taş atmadık. Batı firmaları buraya geldiğinde taş atmıyorduk, atmıyoruz. Doğu firmalarımız her yerde taşlanıyor. Şiddetle kınıyoruz. Böyle kardeşlik kalmaz ki. Can güvenliği de kalmaz. Onlar buraya gelmez, biz oraya gidemeyiz böyle olur mu?” şeklinde konuştu. İsmini vermek istemeyen bir sürücü ise “Biz kardeşiz. Hizmet ettiğim aracımla taş atıldı, ben sonuçta insanları taşıyorum. Bana isabet etseydi, şarampole yuvarlanacaktım.” dedi.

Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, dün otobüs firmalarını ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Kışanak, otobüs firmalarına yönelik saldırıları kınayarak, seyahat özgürlüğünün sağlanması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Saldırıların ırkçı davranışlar olduğunu ve ırkçılığın da insanlığın en tehlikeli ruh hali olduğuna dikkat çeken Kışanak, ırkçılığın, insanlık tarihinin görmüş, gelmiş, geçirmiş en büyük tehlikesi olduğunu söyledi. Kışanak, “Derhal herkes bu ırkçı saldırıları durdurmak için üzerine düşen görevi yapmalıdır. Çünkü sivil savunmasız insanların ulaşım hizmetini almasını engelleyen ya da bu hizmeti almasını engelleyen, can güvenliğini ortadan kaldıran, çoluk çocuk demeden, insanların yaşamını riske atan saldırılarla karşı karşıyayız. Hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değildir. Bu konuda hem vatandaşların hem yerel yöneticilerin hem merkezi hükümetin, acil olarak gerekli bütün tedbirleri alması ve bu saldırıları durduracak bir yaklaşımı ortaya çıkarması lazım.” ifadelerini kullandı.

BU TUTUMDAN VAZGEÇİLMESİ GEREKİR

Seyahat özgürlüğünün ortadan kalktığı, seyahat eden yolcularının can güvenliğinin olmadığı, seyahat hizmeti veren firmalarının güvenliğinin kalmadığı bir ortamda Ankara’da koltuklarda oturmanın hiçbir anlamı kalmayacağını vurgulayan Kışanak, “O nedenle buradan Ankara’ya sesleniyoruz. Bu yol yanlış bir yol, bu bir felaket yolu, bu ülkeyi, bu toplumu ciddi derecede bir iç savaşa sürükleyecek ve artık kolay kolay toparlanması da kolay olmayacak bir yola doğru gidiştir. Olaylar, kendiliğinden gelişmedi. Bu konuda cesaret veren, göz yuman, teşvik eden herkes suçludur. Derhal bu tutumdan vazgeçilmesi gerekir.” diye konuştu.