Diyarbakır’da onlarca sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitinginin yapıldığı meydana yürüyerek, olay yerine karanfil bıraktı. Sivil toplum kuruluşları olayı kınarken gerçek faillerin bulunması çağrısında bulundu.

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, parti ve siyasi grup temsilcileri Yenişehir ilçesindeki Ofis semtinde bir araya gelerek, patlamanın olduğu İstasyon Meydanı’na yürüdü. 'Herşeye rağmen barış' yazıyı büyük bir pankart taşıyan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, saldırıyı lanetleyen sloganlar attı. Grubun içindeki bazı kişiler ise 'Kahrolsun AKP' sloganı attı.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, patlamanın meydana geldiği İstasyon Meydanı’nda son buldu. Burada sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan ortak basın açıklamasını Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi okudu. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Dün yüzbinlerce insanımızın demokratik bir etkinliğine, HDP’nin Diyarbakır seçim mitingine yönelik bir katliam yapılmak istenmiştir. Bu vahşi saldırı Kürt halkının demokratik hak ve barış mücadelesine Türkiye toplumunun birlikte yaşama iradesine ve demokratik geleceğine yönetilmiş hain bir saldırıdır.” dedi.

BU KATLİAM GİRİŞİMİ HDP’Yİ BARAJIN ALTINDA BIRAKMAK İSTEYEN GÜÇLERİN GİRİŞİMİ

Bu katliam girişiminin HDP’yi baraj altında bırakmak isteyen güçlerin girişimi olduğu savunulan açıklamada, “Bu girişim seçim sonucunu etkilemeye yönelik bir provokasyon girişimidir. Seçim süreci boyunca HDP’ye yapılan sistemli saldırılar ve dün Diyarbakır’da yaşadığımız olaylar bizi, bugün ve yarın seçim sandığında olabilecekler ile 8 Haziran sonrası gelişmeler konusunda büyük kaygılar taşımamıza neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

SAĞDUYULU DAVRANAN HALKI VE HDP'Yİ KUTLUYORUZ

Seçim süreci boyunca yapılan saldırılar ve dün yapılan bombalı saldırılar karşısında halkı ve HDP yöneticilerinin gösterdiği soğukkanlı, demokratik ve barışçı tutumları nedeniyle kutladıklarını belirten Elçi, şunları kaydetti: “Ülkemizde yakaladığımız bu barış ortamının maalesef bir seçime feda edilmeye çalışıldığını kaygıyla izlemekteyiz. Gerilim artırılarak çalışmalar yapılarak kan dökülerek seçmen iradesine ve seçim sonucuna müdahale edilmektedir. Ülkemiz, bölgemiz ve Diyarbakır bu süreçleri çok gördü ve çok büyük acılar yaşadı. Artık tüm bunlara yeter diyoruz.”

Sorunların çözüm yerinin Parlemanto olduğunu vurgulan Elçi, her kesim ve her görüşün temsil edilmesini isteme ve sağlamanın demokrasinin en temel kuralı olduğuna dikkat çekti. Elçi, “Biz sivil toplum olarak tüm bu provokasyon ve saldırıları şiddetle kınıyor, buna zemin hazırlayanların da failler kadar suçlu olduklarına inanmaktayız. Yetkilileri etkin önlemler almaya ve gerçek failleri ortaya çıkarmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileri, patlama yerine karanfiller bıraktı.