Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi için Bonn kentinde başlayan toplantı devam ediyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Gültan Kışanak, umutlu olduklarını söyledi. Kışanak, "Bu hakkın teslim edilmesiyle tarihi varlıklarımız koruma şemsiyesi altına alınmış olacak." dedi.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girip girmeyeceğine dair nihai kararın verileceği UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı, Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran tarihinden bu yana devam ediyor. Toplantıya bugünden itibaren katılan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Fırat Anlı ile Gültan Kışanak da görüşmeleri yakından takip ediyor.

3-5 Temmuz tarihleri arasında yapılacak oylama öncesinde açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır surlarının gerçekten bir dünya kültür mirası olduğunu belirterek, Surlar ve Hevsel Bahçeleri’nin bu nedenle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gerektiğini söyledi. Kışanak, "Şundan eminiz ki surlar dünyada eşsiz tarihi varlıkları arasındadır. Tarihi ve kültürel değeri son derece yüksektir ve tüm insanlığın mirasıdır. 33 medeniyetin izlerini taşıyor, binlerce yıllık tarihi yansıtıyor. Üzerindeki kitabeleri, motifleri, tarihi ve geçmişiyle bir kültür mirasıdır. Bu hakkın teslim edilmesi ve Dünya Kültür Mirası Listesi’ne yazılması lazım. Umarım Bonn'daki bu toplantı buna vesile olacak. O nedenle biz bu hakkın teslim edilip edilmeyeceğinin, tescillenip tescillenmeyeceğinin heyecanını yaşıyoruz." dedi.

UNESCO'nun söz konusu bitişik alanların korunmasına ilişkin kaygılarının giderildiğini ifade eden Kışanak, "UNESCO’nun amacı kültür mirasını gölgeleyecek, yakınında başka şeylerin yapılmamasıdır. Biz de bunun güvencesini verdik. Dosya görüşülürken sözlü savunmamızı da yapacağız. İnanıyorum karar toplantısından da olumlu bir karar çıkacaktır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Sur ve Yenişehir belediye eş başkanlarının içinde yer aldığı teknik heyet ile Bonn'da olacağız." şeklinde konuştu.