Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine bir yazı göndererek, şehrin cadde ve sokaklarında bulunan çöp konteynerleri ile büyük çöp bidonlarının ‘güvenlik’ gerekçesiyle kaldırılmasını istedi. Valilik ayrıca çöp toplama ve taşıma çalışmalarının 06.00-10.00 saatleri arasında yapılmasını talep etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Diyarbakır Valiliğine yetki hatırlatmasında bulundu ve günlük 850 ton çöpün 3 -4 saatte toplanamayacağını dile getirdi. Kışanak, “Günde 850 ton atığı bizim 3 -4 saat içerisinde toplayıp bu işi bitirmemiz mümkün değil. Belediyeler olarak kentin temiz olması halk sağlığı açısından gerekli önlemlerin alınması belediyelerin görev yetkileri arasındadır. Ve biz bunun gereğini yapacağız.” dedi.

Diyarbakır'da daha önce güvenlik gerekçesiyle kaldırılan çöp konteynerleri 2013 yılında yeniden cadde ve sokaklara konulmuştu. Büyükşehir Belediyesi, 'Sokaklarımıza Çöp Atanları Uzaklarda Aramayın' sloganıyla temizlik kampanyası başlatmış ve şehrin farklı yerlerine yeniden konteyner, bidon ve kutular yerleştirmişti. Diyarbakır Valiliğince, belediyelere gönderilen yazıda şehirdeki çöp konteyner ve bidonlarının güvenlik gerekçesiyle kaldırılması istendi. 14 Eylül'de Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy imzasıyla gönderilen yazıda şöyle denildi: “Kamu hizmetlerinin ve günlük hayatın daha sağlıklı ve normal işleyebilmesi, vatandaşların ve çevre sağlığının korunması, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanabilmesi, belediyelerimize ait çöp toplama ve temizlik araçlarının ilimizdeki terör faaliyetlerinde kullanılmasının önlenmesi, kamu düzenini ve güvenliğini ve kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C, 11/H ve aynı kanunun 66. maddesi uyarınca idarenizce yapılan çöp toplama ve temizlik faaliyetlerinin gün içerisinde sabah 06.00-10.00 saatleri arasında yapılması, çöp konteyner ve bidonlarının tamamen kaldırılması rica ederim."

KIŞANAK: TEMİZLİĞİN GEREĞİ NE İSE ONU YAPACAĞIZ

Demokratik Bölgeler Partisi’nin Diyarbakır’da düzenlediği 'Özyönetim' konulu toplantıya katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, gazetecilerin bu konuyla ilgili sorularını cevapladı.

Kışanak, “Bizim kentte günde 850 ton çöp çıkıyor. Bu 850 ton çöpün toplanması, yerlerinin temizlenmesi, caddelerin süpürülmesi, aktarma istasyonundan da bertaraf tesisine götürülmesi gerekiyor. Bütün bu süreçlerle hem ilçe belediyelerimizin hem de Büyükşehir Belediyemizin çalışmaları var. Valilik bu konuda bir süre sınırlaması getirmek istedi. Böyle bir yazı geldi. Fakat kendileriyle görüşmemiz devam ediyor. Sabah saat 06.00 ile 10.00 arasında bütün bu temizlik faaliyetlerinin yapılıp bitirilmesini öngören bir yazıydı. Fakat bunun mümkün olmadığı çok açık. Yani günde 850 ton atığı bizim 3- 4 saat içerisinde toplayıp bu işi bitirmemiz mümkün değil. Kendileriyle zaten gerekli görüşmeleri yaptık. Bu konuda çöp toplama saatlerini biz belediyeler olarak düzenleyeceğiz. Belediyeler olarak kentin temiz olması, halk sağlığı açısından gerekli önlemlerin alınması belediyelerin görev yetkileri arasındadır. Ve biz bunun gereğini yapacağız.” diye konuştu.

“BENCE BİR SIKINTI YOK, AŞILACAK BUNLAR”

Valiliğin gönderdiği yazıda, güvenlik gerekçesiyle koyteyner ve büyük bidonların kaldırılması konusu olduğunu, basında yer aldığı gibi kutuların kaldırılması talebi olmadığını anlatan Kışanak, “Belediyeye ait temizlik araçlarının farklı amaçlarla kullanılma ihtimaline binaen ya da bazı grupların eline geçmesi ihtimaline binaen böyle bir karar alındığı söylendi. Biz bunun söz konusu olmadığını, belediyenin bir kamu görevi yaptığını; bu ülkede bir merkezi kamu yönetimi var, bir de yerel kamu yönetimi var. Biz kamu yönetimi olarak halka karşı sorumluyuz. Yasalarla belirlenmiş görevlerimiz var. Görevlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor. Bu kentte biz halkın sağlığını düşünmek zorundayız. Kentimizin temiz olması için büyük kampanyalar yürütüyoruz. Büyük paralar harcıyoruz, büyük emekler veriyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek. Bence ortada bir sıkıntı yok, aşılacak bunlar.” ifadelerini kullandı.