Diyarbakır'da DEDAŞ`ın, borcu bulunmamasına rağmen DİSKİ Genel Müdürlüğü`ne ait tesislerde elektrik kesintisi uygulamasının tepkiler devam ediyor.

Bu uygulamaya dün tepki gösteren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Fırat Anlı ile Gültan Kışanak, DEDAŞ'ın 1 milyon 607 bin insanın sağlıklı içme suyu elde etmesini ve kentten toplanan atık suyun arıtılarak Dicle Nehri`ne verilmesini engelleyecek bir girişimde bulunduğunu ve bunun mafyavari, çetevari kontrolden çıkmış bir uygulama olduğunu belirtti. Bunun üzerine bugün bir açıklama yapan DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, DİSKİ'ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestiklerini ancak kesinti yapılan yerlerin çoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandığını iddia etmesi üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarını Fırat Anlı ile Gültan Kışanak, ikinci bir açıklama yaptı. Açıklamada, DİSKİ Genel Müdürlüğü’ne 90 milyon TL borç çıkaran DEDAŞ’ın hayali borçlar peşinde olduğu belirtildi. Açıklamada DEDAŞ'ın kaçak su kullandığının tespit edildiği ve bununla ilgili tutanak tutulduğu vurgulandı. Sorunun çözülmemesi durumunda bir milyon 700 bin kişinin susuz kalabileceği belirtiliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı yazılı bir basın açıklaması yaparak DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel’in iddialarına cevap verdi. Karagüzel’in protokol yokmuş gibi davrandığı belirtilen açıklamada, “DİSKİ Genel Müdürlüğü ile DEDAŞ arasında 20 Şubat 2014 tarihinde imzalanan protokolün 3. maddesinde ‘DİSKİ’ye ait 280160, 287370 ve 316830 No’lu elektrik abonelerinin (abone numaraları daha sonra değiştirildi) faturalarına tahakkuk ettirilen ve ihtilaf konusu olan dağıtım bedeli ve KDV’sinin ihtilaf çözülene kadar ödemesi yapılmayacaktır’ ibaresi yer almaktadır. Protokolde açıkça yer almasına rağmen rakamlarla ifade edilen ve İçme Suyu Arıtma Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi, Pompa İstasyonu ve Acil Durumlar Pompa İstasyonu’nun elektriği kesilmiştir.” denildi.

Açıklamada, Karagüzel’in DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün “90 milyon borçları var. Arıtma tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma tesislerine ait iki aboneleri var. 28016 No’lu abonenin sadece 49 milyon borcu bulunuyor” sözlerinin gerçekten uzak açıklamalar olduğu belirtildi. Açıklamada DEDAŞ’ın Atıksu Arıtma Tesisi’nde yapılan elektrik kesintisi ile ilgili önemli bir konuya dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi: “Atıksu Arıtma Tesisi’ne kesilen 52 bin 669 bin TL’lik faturanın son ödeme tarihi 19.01.2015 olarak görülüyor. Gelin görün ki faturanın tebliğ tarihi 20.01.2015. Tebliğ tarihi faturada da yazılı. Ne hikmettir ki bizler daha faturamızı görmeden karşımızda elektrik kesme görevlilerini gördük. Özetle fatura gelmeden cezası geldi.”

DEDAŞ’ın DİSKİ Genel Müdürlüğü’ne hayali ve mükerrer faturalar gönderdiği belirtilerek şöyle denildi: "DEDAŞ’ın kurumumuza göndermiş olduğu 3 Şubat 2014 tarihli yazıda 28 milyon 249 bin 733 TL borç çıkarılmıştır. Ancak DİSKİ Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu teknik incelemeler sonucu böyle miktarda borcumuzun bulunmadığı tespit edilmiş, karşılıklı yapılan protokolle 3 milyon 709 bin TL’de anlaşılmış ve borç taksitlendirilerek ödenmiştir. Diğer yandan DEDAŞ, 6360 Sayılı Büyükşehirler Yasası’nın ardından hizmet alanımıza giren ilçelerde ihtilaflı olunan abonelerle ilgili 20 Mayıs 2014 tarihinde tarafımıza bir yazı göndererek 40 milyon 243 bin TL borç çıkarmıştır. Ancak yine aynı şekilde teknik ekiplerimizin yaptığı inceleme sonucunda böyle bir borca rastlanmamıştır. Yine DEDAŞ’la yapmış olduğumuz bir protokolle 3 milyon 24 bin TL üzerinde anlaşmaya varılmış. Borçlar taksitlendirilmiş ve ödemeler aksatılmadan yapılmıştır. Son olarak DEDAŞ 16 Ocak 2015 tarihinde bu kez tarafımıza merkez ve ilçeler için 67 milyon 650 bin borç çıkarmış yine yaptığımız incelemede 3 milyon 278 bin liralık bir borç tespit edilmiştir. Görüldüğü gibi DEDAŞ tarafımıza sürekli olarak hayali faturalar çıkarmıştır."

"DEDAŞ SAYAÇLARINDA KAÇAK SU TESPİT ETTİK"

DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı için 16 milyon 330 bin 711 ve 2014 yılı için 28 milyon 548 bin 358 TL elektrik faturası ödediği belirtilen açıklamada, “Tüm bunlardan anlaşıldığı gibi DEDAŞ halkımızın temel hizmetleri almasını engellemek istemiştir.” denildi. Açıklamada ayrıca, Eğil, Bismil, Silvan, Hani, Kocaköy, Kulp, Dicle, Çermik ve Ergani’de DİSKİ’ye ait tesislerde elektrik kesintisi uygulandığı, binlerce kişinin susuzluğa mahkum edildiği de vurgulandı. “Borcu olmayan tesisin elektriğini kesmiyoruz. Öyle olsa DİSKİ ile Büyükşehir Belediyesi’nin, başkanın, genel müdür makamının elektriklerini keserdik” iddialarının gülünç bulunduğu belirtilen açıklamada, "Ne yazık ki DİSKİ Genel Müdürümüzün dahi elektriği kesilmiştir. Ana hizmet binası hiçbir borcu olmamasına rağmen dün elektriksiz bırakılmıştır." denildi. Açıklamada, DİSKİ görevlilerinin DEDAŞ’a ait su sayaçlarında kaçak su tespit edilerek tutanak tutulduğu da kaydedildi.