Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’da düzenlediği miting sırasında, trafonun bulunduğu bölgede büyük bir patlama meydana geldi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kürsüye çıkmaya hazırlanırken yaşanan patlamada 2’si polis, 110 kişi yaralandı. Meydandaki on binlerce vatandaşı sükunete davet eden HDP’liler, mitingin iptal edildiğini belirterek herkesin sağduyu içinde evine dönmesini istedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, patlamanın trafodan kaynaklanmadığını açıkladı. Patlamanın trafonun önünde bulunan el arabası veya çöp kutusunda yaşandığı tahmin ediliyor. Patlamanın neden kaynaklandığı henüz öğrenilemedi.

HDP’nin İstasyon Meydanı'nda düzenlediği miting sırasında, platformun yaklaşık 30 metre uzağında, elektrik trafosunun bulunduğu noktada büyük bir patlama yaşandı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kürsüye çıkmaya hazırlanırken meydana gelen patlama sebebiyle büyük bir kargaşa yaşandı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye sevk edildi. 75 kişi Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, 35 kişi ise Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

HDP mitingi sürerken saat 17.50 sularında alanda 2 ayrı ses duyuldu. Daha düşük olan bir sesten sonra, ‘Ciddi bir şey yok devam ediyoruz’ anonsu yapıldı. Yaklaşık 5 dakika sonra büyük bir patlama meydana geldi. Platformun karşısında bulunan trafonun olduğu bölgeden dumanlar yükseldi. Sunucu trafonun patladığını belirterek, sükunet çağrısında bulundu. On binlerce kişinin bulunduğu miting alanı bir anda karıştı. Acil ambulans çağrıları yapıldı. Bir ambulans durumu ağır olan bir yaralıyı alıp hastaneye götürdü. Diğer ambulansların gelişi gecikince vatandaş kendi imkanlarıyla yaralılara yardımcı olmaya çalıştı. Kalabalığın içinde HDP’li görevliler tarafından bir koridor açılarak yaralılar araçlara taşındı. HDP’liler, platformdan sürekli olarak sağduyu çağrısı yaptı. ‘provokasyona gelmeyin, sakin olun’ anonsları yapıldı. Kargaşa esnasında kalabalığın olduğu yere biber gazı atılması tansiyonu yükseltti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, vali ve emniyet müdürüyle görüşerek güvenlik güçlerinin vatandaşlara müdahale etmemesini istedi.

DEMİRTAŞ: İNADINA BARIŞI SAĞLAYACAĞIZ

Kargaşa devam ederken platformdan mitingin iptal edildiği duyurularak herkesin evlerine dönmesi istendi. Güvenlik gerekçesiyle bölgeden hızla uzaklaştırılan HDP yöneticileri partinin il binasına geçti. Saat 19.30 sıralarında parti binasının önünde toplanan kalabalığa seslenen Demirtaş, herkesin sakin olmasını, hiçbir olaya mahal verilmemesini istedi. Barış ve huzur için demokratik mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Demirtaş, “Gerilim, gerginlik istemiyoruz. Asıl amaçları, alanda patlama ile provokasyonu genele yaymak. Panik ve kaos yaratmak istiyorlar. Bütün Diyarbakır halkını sükunete davet ediyorum. Tuzağa düşmemeli. Seçim çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kazanacağız. Elbette yürüyüşümüzü durdurmak isteyecekler, bizim ihtiyacımız olan şey barıştır. Biz inadına barışı sağlayacağız. O barış bu ülkeye gelecek. Alanda gösterdiğiniz sağduyu çok büyük bir faciayı önledi. Siz sağduyulu olduğunuz için başaramadılar." dedi.