İran'ın Mahabad kentinde Kürt kızı Farinaz Xosrawanî’nin istihbaratçıların tecavüz girişiminden kurtulmak için çalıştığı otelin dördüncü katından atlayarak yaşamına son vermesine tepkiler devam ediyor. Diyarbakır’da belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ile bazı siyasi partiler, basın açıklaması yaptı. İran’ı protesto eden grup, oturma eylemi gerçekleştirdi.

İran’ın Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu şehri Mahabad’da Farinaz Xosrawanî isimli bir Kürt kızı dün istihbaratçıların tecavüz girişiminden kurtulmak için çalıştığı otelin dördüncü katından atlayarak yaşamına son verdi. Mahabad’da sokağa dökülen binlerce Kürt vatandaşı, olayın yaşandığı oteli ateşe verdi, olayın sorumlularının yargılanmasını istedi.

Diyarbakır’da bir araya gelen çok sayıda yaşanan olayı protesto etti, Mahabad halkına destek gösterisinde bulundu. Yenişehir ilçesi Ofis semtinde düzenlenen eyleme Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. Konuşma yapan Kışanak, Kürtlere yönelik baskıyı ve sindirme politikalarını iyi bildiklerini belirterek, "Her ay birkaç Kürt genci sadece ve sadece dili ve kültürüyle yaşamak istediği için idam sehpalarına gönderiliyor. İdamların ardı arkası kesilmiyor. Farinaz’a yapılmak istenen tecavüzcü zihniyet idam sehpalarındaki zihniyetten farklı değildir. Bugün Mahabad’da halk ayağa kalkmıştır. Bu isyanı doğru anlaması lazım İran rejiminin. Derhal bu tecavüzcü katilleri ve destek olanları yargı karşısına çıkartmalı ve hesabı sorulmalıdır. Tecavüzcü istihbarat elemanı olunca korunmak isteniyor. Kadınları, ülkeleri halkları ele geçirmeye çalışan, baskı ve zulüm kurmak isteyenlere karşı Farinaz’ın isyanına sahip çıkıyoruz. Bu isyanı büyüteceğiz. Köleliği, tecavüzü, tahakkümü ve sömürgeciliği kabul etmeyeceğiz." dedi.

Kışanak’ın konuşmasının ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Eyleme katılan kadınlar ‘İran devleti kadın düşmanı’, ‘Kadına yönelik şiddet ideolojiktir’, ‘Mahabad direniyor’ yazılı pankartlar taşıdı.