İnsan Hakları Derneği(İHD) ve Kayıp yakınların 'Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın'” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 314’ü gerçekleştirildi. Bağlar İlçesindeki Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen etkinliğe İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, Mezopotamyada Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEYA-DER) yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (Diyar TUHAD-DER) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, insan hakları aktivistleri ile kayıp yakınları katıldı.

Burada açıklamalarda bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 314 haftadır adalet talebiyle verdikleri mücadelenin haklı bir mücadele olduğunu söyledi. Bilici,” Haklı olduğumuz içinde her platformda sesimizi gür şekilde çıkarabiliyor ve katilleri lanetleyebiliyoruz. Katillere destek verenleri, gizleyenleri ve koruyanları da lanetleyebiliyoruz. Çünkü onlar sevdiklerimizi, arkadaşlarımız, yoldaşlarımızı alıp götürdüler. Çünkü onlar katildirler, çünkü onlar insanlığa karşı suç işlediler." diye konuştu.

İşlenen tüm ‘faili meçhul’ cinayetlerin ve kayıp olaylarının devlet arşivlerinde kayıtlı olduğunu belirten Bilici, ancak hükümetlerin arşivleri açıp olayları aydınlatmak bir yana, olayların faillerini yargı yoluyla koruyarak cezasızlık politikasını hayata geçirdiklerine vurgu yaptı. Hükümetlerin yargı gücünü arkalarına aldıklarını ifade eden Bilici, “Yargı eğer gerçekten bağımsız ise, adaleti sağlama arayışı içerisinde ise, bilmeliler ki, insanlık suçlarında zaman aşımını olmaz. Sayın yargıçlar, sayın adalet dağıtıcıları siz hiçbir zaman bu vebalin altından kalkamazsınız." şeklinde konuştu.

Konuşmasında Abdullah Öcalan’ın Türkiye getirilişinin 17 yıl dönümünde olduklarını hatırlatan Bilici, “Bizler için, Kürtler için kabul edilemeyecek bir şeydir. Bizler bu komployu ve bu komployu gerçekleştiren uluslar arası güçleri lanetliyoruz. Çünkü barışa el uzattılar, çünkü Kürtlerin haklı taleplerini bastırmaya çalıştılar. Kürtlerin önderi şahsında bu komplonun içerisine girdiler. Ama beceremediler. Çünkü Kürtler kendi önderlerinin arkasında durdular.” ifadelerini kullandı.