Diyarbakır’da son bir yılda artan asayiş suçlarının son mağduru Diyarbakır Asayiş Şube Müdürü Kerim Karaboğa oldu. Karaboğa, bugün merkez Sur ilçesinde kapkaça maruz kaldı. İlçenin en işlek caddesi üzerinde asayiş müdürüne yaklaşan kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, müdürün akıllı cep telefonunu alarak kaçtı. Emniyet müdürünün telefonu kaçıran kapkaççının kırmızı tişörtlü olması nedeniyle ilçede aynı renk tişört giyen gençlerin neredeyse tamamı gözaltına alınarak karakola götürüldü.

Alınan bilgiye göre olay bugün saat 16.00 sıralarında meydana geldi. Diyarbakır’ın tarihi ve turistik ilçesi olan Sur’un Gazi Caddesi üzerindeki Kervansaray Oteli’nin önünde akıllı cep telefonuyla görüşme halinde olan Diyarbakır Asayiş Şube Müdürü Kerim Karaboğa’ya yaklaşan kapkaççılar, cep telefonunu müdürün elinden alarak kaçtı. Bir süre ana cadde üzerinden kaçan zanlının daha sonra ara sokaklara girerek izini kaybettirdiği belirtildi. Karaboğa, kapkaça uğradığını telsizle başta kendi maiyetindeki birimlere olmak üzere bütün emniyet ekiplerine bildirdi. Bunun üzerine polis adeta seferber oldu. Zanlının kırmızı tişörtlü olduğunun belirtilmesi üzerine Sur ilçesinde bulunan ve üzerinde kırmızı tişört olan, durumundan şüphe edilen çok sayıda genç gözaltına alındı.


İKİ AY ÖNCE DE KIZI KAPKAÇA UĞRAMIŞTI

Bugün kapkaça maruz kalan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Kerim Karaboğa’nın kızı da yaklaşık bir ay önce kapkaça uğramıştı. Karaboğa’nın kızı Kayapınar ilçesi Diclekent Caddesi’nde yürürken kapkaça uğramıştı. Telefonunu kaptıran genç kız, şehrin asayişinden mesul olan babasını aramış, bunun üzerine Diyarbakır polisi seferber olmuş ancak kapkaççıları yakalayamamıştı. Fakat çalınan telefon birkaç saat akabinde bölgede bulunan bir restorana bırakılmıştı. Diyarbakır’da iki hafta önce ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne ait bir aracın camını kıran hırsızlar, bagajı açarak polislerin kullandığı kamerayı çaldı. Hırsızlık yapan kişi ya da kişiler ise yakalanamadı.

DİYARBAKIR’DA KAPKAÇ SON BİR YILDA YÜZDE 60 ARTTI

Bu arada emniyet rakamlarına göre, Diyarbakır’da asayiş suçlarında ciddi bir artış göze çarpıyor. Bir önceki yıla göre otodan hırsızlık yüzde 37, kapkaç yüzde 60, yankesicilik ise yüzde 58 oranında arttı. Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren asayiş ekipler amirliğinin de dağıtılmasıyla hırsızlık ve gasp olaylarının mağdurları arasına polisler de girdi. İki hafta önce Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Kerim Karaboğa’nın kızı Kayapınar ilçesinde kaldırımda yürürken kapkaça uğramıştı. Emniyetin hazırladığı asayiş raporuna göre, 2013 yılında 699 olan narkotik suçu 2014 yılında 1407’ye yükseldi. 2013’te 127 olan mali suç, 2014’te 399’a çıktı. Diyarbakır’da 2014 yılında asayiş alanında meydana gelen 11 bin 460 suçtan 7 bin 719’u faili meçhul kaldı.