Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması halaylarla kutlandı.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin 4 Temmuz akşamı oy birliğiyle Dünya Mirası Listesine alınmasıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi önünde kutlama programı düzenlendi. Etkinliğe Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Cihan Aydın, Genel Sekreter Fethi Suvari, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileri katıldı. UNESCO toplantısı ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin görüntülerinin slayt olarak gösterildiği kutlamada, Eş Başkan Vekili Cihan Aydın, STK temsilcileri ile vatandaşlar, davul zurna eşliğinde halay çekti.

UNESCO’YA GİDEN YOL 1999’DA BAŞLADI

Etkinlikte ilk konuşmayı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç yaptı. 1999 yerel seçimlerini HADEP’in kazanmasıyla yerel yönetimlerde tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunmasına yönelik çalışmaların başladığını hatırlatan Sevinç, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 54 belediyenin içinde olduğu tarihi kente sahip belediyelerle birlikte 22 Temmuz 2000 yılında Tarihi Kentler Birliği’ni kurmuştur. Belediyemiz UNESCO ile Diyarbakır Surlarının 2000 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesi ile de diyaloglara başlamıştır." diye konuştu.

Surların açığa çıkarılmasıyla tarihi mirasın görünür kılındığını söyleyen Sevinç, Büyükşehir Belediyesi’nin UNESCO için yaptığı çalışmaları şöyle anlattı: "Alan yönetimine ilişkin yönetmelik 27 Kasım 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte belediyemizce çalışmalarımız hızla başlatılmıştır. Sırasıyla alan başkanlığı, danışma kurulu ile eşgüdüm ve denetleme kurulu oluşturulmuştur. Alan başkanlığı çalışmalarına hızla başlamış birçok uzman davet edilmiş ve uluslararası konferanslar düzenlenmiştir. En son Tarihi Kentler Birliği toplantısı da Diyarbakır'da düzenlenerek çalışmalarımız tamamlanmıştır. Alan yönetim sınırımız 07 Ekim 2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanmıştır. Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı, alan yönetim planı hazırlanarak yasa gereği ilgili kurul ve kurumların da onayını alarak Ocak 2012 yılında UNESCO'ya sunulmuştur."

Eş Başkan Vekili Cihan Aydın ise 2012 yılına kadar sabırla ve inatla sürdürdükleri çalışmanın meyvelerini nihayet dün itibariyle aldıklarını belirtti. Aydın, yanı başlarında barbarca savaş ve katliamın devam ettiğine dikkat çekerek, bu barbarlar grubunun her gün bir tarihi eseri yok ettiğini vurguladı.

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek de Amed için tarihi bir gün olduğunu belirterek, Ortadoğu’nun tarihin kendisi olduğunu, kendilerinin bu tarihi mirasa sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. Ortadoğu’da tarihi yerlerin talan edildiğine dikkat çeken Şimşek, Rojava’da tarihin düşmanlarına karşı savaşanları selamladı. Ortadoğu’da tarihi mekanlara yönelik saldırıları kınayan Şimşek, "Amed tarihtir, Amed büyüktür. Her zaman daha çok Amed’deki tarihimize sahip çıkacağız." dedi.

Konuşmaların ardından havai fişek gösterisi yapıldı. Vatandaşlar bir süre davul zurna eşliğinde halay çekti.