Av yasağının kalkmasıyla tezgâhlara balık yığılırken Türk halkı, omega 3 kaynağı balığı yeterince yemiyor. ABD, Kanada ve Avrupa’nın birçok ülkesinde yıllık kişibaşı balık tüketimi 25 kg.'a varırken Türkiye’de sadece 6 kg.'da kalıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından 2015 yılında 168 milyon ton su ürünleri üretimi beklendiğini kaydetti. Karagonlar, “Türkiye, ortalama 500–600 bin ton üretimle dünya üretiminin yüzde 0,35’ini gerçekleştirecek. Balık üretiminin istenen düzeyde olmadığı ülkemizde, tüketim de çok düşük kalıyor. Gelişmiş ülkelerde dört balık yeniyorsa ülkemizde sadece bir balıkla idare ediliyor.” dedi. Balığın beslenme değeri ve protein içeriği bakımından zengin bir yiyecek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Karagonlar, yüzde 15-20 oranında protein içerdiğini söyledi. Haftada iki gün yağlı balık yenmesini tavsiye ederek, “İki gün balık yemek, omega 3 ihtiyacımızı karşılamak için önemlidir. Günlük besin tüketiminde, omega 3 yağ asitlerinin arttırılması gerekiyor. Başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere metabolik hastalıkların önlenmesi için balık tüketmek önemlidir. Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı ile diyetlerimiz, omega 3 bakımından oldukça zengin hale gelecektir.” diye konuştu.