Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Ahmet Güney, son zamanlarda hastanelerine intikal eden halı saha yaralanmalarında artış olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Güney, halı sahadaki yaralanmalarının zeminde kullanılan malzemelerin standartlarda olmamasından kaynaklandığına işaret etti.

Doç.Dr. Ahmet Güney, birçok kişinin boş zamanlarını halı sahada futbol oynayarak değerlendirdiğini hatırlatarak, halı saha zemininde kullanılan malzemelerin Avrupa standartlarında olmamasından dolayı yaralanma vakalarının fazla olduğuna dikkat çekti. Halı sahalarda, maç esnasında ayakların sürtünme kuvveti fazla olduğu için menüsküs ve bağ yaralanmaları çok olduğunu anlatan Doç.Dr. Güney, “Bize gelen vakalarda çok ciddi yaralanmalar olduğunu görüyoruz. Halı saha yaralanmasının çok fazla olduğunu da söyleyebiliriz. Yaralanmaların olmaması için halı saha zemininde kullanılan malzemeler çok önemli. Plastik zemin ve plastik zeminlerin altında tartan absorbe eden zeminlerin uygun olması gerekir. Bu zeminlerin denetlenmesi oradaki sağlık kabininden önemli. Normal standartlara getirirsek bu yaralanmaların önüne geçebiliriz.”

Doç.Dr. Güney, halı saha yada başka ortamlarda yaşanan yaralanmalarda yapılması gerekenleri de şöyle anlattı; “Yaralanmada 4 uygulama var. Yazın dağda yürüyüşte yaşanan yaralanma oluyor. Halı sahalarda oluyor. Ayak bileceği, diz burkulmaları yaşanabiliyor. Bu andan itibaren kişi hemen aktiviteyi durdurmalı. İstirahate alınmalı, elastik bandaj sarılmalı ve buz uygulanmalıdır. Elevasyon nedeniyle uzuv yüksekte tutulmalıdır. Dolaşım rahatsızlığı olmaması için. Buz tatbiki, o bölgenin yumuşak bir şekilde elastik bandajla sarılması, eklemin yada uzvun istirahate alınması önemlidir. Dizde yaralanma olduktan sonra saatler içinde şişlik oluyor. Şişlik bağ kopmasından dolayı oluşan kanamadır. Hastalar geldiklerinde acil gördüğümüzde eklem istirahatine alınıyor. MR (emar) çekiliyor. Bir hafta istirahat ediyor. İstirahat sonrası şişliği azalıyor. Ağrı rahatlıyor. Sonra tedavisini yapıyor ve gerekli ise ameliyatı 3 hafta sonra yapabiliyoruz.”

Sporla uğraşırken profesyonelliğin çok önemli olduğunu aktaran Doç. Dr. Güney, “Bilinçli olmak gerekir. Mimar, avukat ne olursak olalım kara düzen çalışmayı seviyoruz. Her spor dalının ilgili alt yapısı, kıyafetleri ne ise onu edinmeliyiz. Travmanın şiddetine göre de yaralanmalar değişiyor. Ayak burkulması basit olabilir. Damar zedelenmesi olabilir. O nedenle ayak burkulması önemlidir. Kırıkta da öyledir. Bunu iyi bilmek gerekir” uyarısında bulundu.