Almanya'da cep telefonları doğal afetlere karşı da koruyacak. Bonn’da bulunan Federal Afet Koruma Dairesi vatandaşları afetlere karşı cep telefonu App’i ile uyarıp koruyacak.

Sel, büyük yangın, zehirli gaz, bomba imhası ve benzeri tehlikelere karşı vatandaş geliştirilen bir uygulama sayesinde en hızlı şekilde uyarılacak. Uzmanlar bu sistemin sirenle uyarmaktan çok daha yerele yakın ve hedefe dönük olacağını bildiriyor. Yeni sistemin, afet veya çeşitli tehlikelere karşı dünya savaşlarından beri kullanılan sirenle uyarma yönteminin pabucunu dama atması bekleniyor.

Vatandaşlar tehlikeyi artık sirenin uyarmasıyla değil, direkt kendi akıllı telefonlarının çalacağı alarmla öğrenecek. KRV İçişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre sistem ayrıca, oluşan tehlikeye karşı hangi tedbirlerin alınması gerektiği, nasıl davranılması gerektiği konusunda da bilgi verecek. Projenin ileride ise tüm Almanya’da uygulanması planlanıyor.

KRV Eyaletinde pilot proje olarak startı verilen sistem Düsseldorf ve Gütersloh itfaiye merkezlerine kuruldu. Pilot proje, ülke çapında uygulanmaya başlamadan önce, 200 test elemanı ile iki hafta boyunca denenecek. Söz konusu uyarı App’i, örneğin sel, büyük yangın, zehirli gaz veya bomba imhası yaşanan, yapılan bölgeye yakın olan insanları acil uyarı sinyali ve haberiyle uyaracak.