Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan terör olaylarının en fazla olumsuz etkilediği turizm sektörünün temsilcileri ‘barış’ çağrısında bulundu. Yaşananlardan dolayı kaygı taşıdıklarını söyleyen turizmciler, “Bölge için, çocuklarımız için, ortak geleceğimiz için, gençlerimiz için ve en önemlisi insan ölümlerinin olmaması için barış istiyoruz.” dedi.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz’da yaşanan canlı bomba saldırısından sonra şiddetini artıran terör olayları özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ekonomi, turizm ve sanayiyi olumsuz etkiliyor. Çatışmaların durması ve barışın gelmesi için Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ın doğudaki temsilcileri ile Van’daki otelciler basın açıklaması yaptı. Van Ticaret ve Sanayi Odası önünde yapılan açıklamayı VAN TSO Başkanı Necdet Takva yaptı.

Yaşanan kaosun son bulmasını istediklerini söyleyen Takva, “Yaşanan olaylardan dolayı kaygılıyız. Özel’de Van, genelde bölge turizmine karşı sorumluluk taşıdığımızın bilinci ile bu kaosun son bulmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çözüm süreci ile birlikte; ekonomiden, sosyal ve siyasal hayata kadar birçok konuda bir rahatlama başladığını aktaran Takva, “Deprem sonrası ekonomisi, sosyal yaşamı ve turizmi dibe vurmuş bir kent barış sürecinin de katkısıyla ağaya kalkmış ve en son geçtiğimiz Ramazan Bayramı dolayısıyla Van’a gelen turist sayısında ciddi bir artış olmuş, Van’daki bu turizm hareketliliği yerel ve ulusal basında yer almıştır.” diye konuştu.

Van turizmi ve ticaretinin en önemli ayağı olan İran ile Sınır Kapısının en kısa zamanda açılması gerektiğini aktaran Takva konuşmasını söyle sürdürdü: “Eylül ayı içerisinde İstanbul-Van-Tahran Tren Turu yapacak olan acentelerimizin mağduriyeti şimdiden çözülmesi gereken önemli bir konu. Van’da inanç turizmi için ayrı bir önemi olan Van Ahtamar Kilisesi Ayininin ve Ayin Turlarının bu yıl için iptal edilmesi Van ekonomisi ve Van turizmi için ayrı sıkıntı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu ve Van İlimizdeki Otelciler olarak Van için, bölge için, çocuklarımız için, ortak geleceğimiz için, gençlerimiz için ve en önemlisi insan ölümlerinin olmaması için; Barış!”