Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Baroları, seçim sürecinde HDP’ye yönelik saldırıları kınadı. Barolar, saldırıların halkın iradesine yönelik yapıldığını savundu. Siyasi dilin insanları ayrıştırdığı uyarısında bulunan 17 baro, seçim güvenliği için Hükümet ve Yüksek Seçim Kurulu'na çağrıda bulundu.

Şanlıurfa Adliyesi önünde toplanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 17 barosu, son zamanlarda siyasi partilere yönelik yapılan saldırıları kınadı. Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe’nin okuduğu basın açıklamasında, halkın iradesi vurgusu yapıldı. Seçme ve seçilme hakkının, temel insan haklarından olup demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu söyleyen Hikmet Delebe, halk iradesinin hiçbir etki altında kalmadan hür bir şekilde sandığa yansımasının, seçme ve seçilme hakkının vazgeçilemez temel unsuru olduğunu vurguladı.

Seçim güvenliğinin iki aşamadan oluştuğunu anlatan Delebe, “Seçim güvenliği 2 aşamadan oluşur. Birinci aşama siyasi partilerin ve adaylarının hiçbir engelle ve provokasyon ile ve halk üzerinde algı operasyonu yapmaya dönük bir faaliyete uğramadan eşit şartlarda seçim çalışmalarına katılmasıdır. İkinci aşama ise halkın iradesinin sandığa ulaşması, oyun kullanılması, sandığın açılmasının hilesiz ve dürüst bir ortamda gerçekleştirilmesidir. Seçim güvenliğini sağlama görevi hükümet ve yüksek seçim kuruluna aittir.” dedi.

7 Haziran seçimi öncesi HDP’ye çok sayıda saldırının yapıldığını hatırlatan Delebe, “Seçimler öncesi Halkların Demokratik Partisi standına, parti binalarına ve mitinglerine 60'a yakın saldırı yapılmış ye son olarak da Adana ve Mersin'de parti il binalarına eş zamanlı bombalı saldırılar sonucunda Adana'da 2’si ağır 3 kişi yaralanmıştır.” hatırlatmasında bulundu. “HDP'nin seçim bürolarına yapılan bu saldırılar, demokrasiye, halkın iradesine, seçme ve seçilme hakkına yapılan haince bir saldırı olup bölge baroları olarak bunu kınıyoruz!” diyen Delebe, faillerin bir an önce yargı önüne çıkarılmaması durumunda provokasyonlara yol açılabileceği uyarısında bulundu.

17 Baro adına yapılan açıklamaya çok sayıda avukat destek verdi. Ortak açıklama, avukatların alkışlaması ile son buldu.