Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadın ve erkeklerin yüksek rakım nedeniyle metabolizmalarının yavaş çalıştığı, bunun ise vücutta özellikle bel bölgesinde aşırı yağlanmalara neden olduğu bildirildi.

Zayıflama ve beslenme uzmanı eczacı Firdevs Akova, Doğu Anadolu Bölgesindeki erkek ve kadınların, deniz seviyesindeki hemcinslerine göre daha kilolu olduklarını açıkladı. Akova, yüksek rakım nedeniyle metabolizmanın yavaş çalıştığını, bunun ise karın bölgesinde yağlanmaya sebep olduğunu ifade etti. Yüksek rakım nedeniyle vücudun az oksijen aldığını, bunun ise metabolizmayı harekete geçirerek vücudun iç ısısını korumak amacıyla yağlanmayı artırdığını söyleyen Akova, "Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadın ve erkeklerin çoğu kilolu. Özellikle bel bölgesindeki yağlanma aşırı miktarda." diye konuştu.

Aşırı yağlanma sonucu başta kalp hastalıkları olmak üzere yüksek tansiyon, insülüne bağlı olmayan TİP 2 diyabet, kolesterol gibi rahatsızlıkların da kendisini bu tip kişilerde gösterdiğine işaret eden Akova, "Özellikle bel bölgesinde oluşan simit şeklindeki yağ halkaları çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmakta. Doğu Anadolu'da ölüm nedenlerinin çoğu kalp yetmezliği. Fazla kilo da kalp rahatsızlıklarını ve buna bağlı ölümleri tetikliyor." açıklamasında bulundu.

Akova, zayıflama merkezine gidecek ekonomik gücü olmayanların bol su tüketmelerini, hareketli yaşamalarını ve kırmızı etten uzak durmalarını tavsiye etti.