Mersin’in Tarsus ilçesinde doğum sırasında yanlış işlemler nedeni ile bebeğin engelli dünyaya geldiği iddia edildi.

İddiaya göre, Tarsuslu Çiftçi Mustafa Aktu (32) ile eşi Mesude Aktu (28) 18 ay önce doğum için Tarsus Devlet Hastanesi'ne geldi. Doğum masasına yatan Mesuda Aktu, doğum sırasında yanlış işlemler yapıldığı, kendisine hakaret edildiği ve kötü davranıldığı savundu. Yanlış uygulamalar sonrasında çocuğunun engelli doğduğunu öne süren aile haklarını aramak istediklerinde Tarsus Kaymakamlığı'nın engeline takıldıklarını iddia etti. Aksu ailesi, şikayetleri üzerine hastane yetkilileri ve doktorları hakkında inceleme yapıldığını, inceleme sonucunda da Tarsus Kaymakamı'nın soruşturma izni verilmemesine karar verdiğini söyledi.

'ÖLÜRSE YENİDEN YAPARSINIZ'

Baba Mustafa Aktu, doğumu gerçekleştiren doktorun 'çocuğunuz ölürse yeniden yaparsınız' dediğini savundu. Aktu, şöyle konuştu: “Tarsus Devlet Hastanesi'nde doğum sırasında oğlum Murat’ı sakat ve özürlü bıraktılar. Doktor, suyu az olduğu halde 10 saat boyunca normal doğuma zorladı. Başka doktorlara sorduğumuzda direk sezaryenlik olduğunu söylediler. Eşim, 'çocuğumu öldürmeyin, kesin alın' demiş, doktor da 'ölürse yeniden yaparsınız' demiş. Daha sonra ablası 'niye ablama, yeğenime kıydınız' demiş. 'Cahilliğinizden Devlet Hastanesi'ne geliyorsunuz niye özele gitmiyorsunuz' diyor. Şikayetçi olduk başhekime gittik, hiç umursamadılar. Doktor, 'erken sezaryenle alsam maaşımdan keserler' diyor. Çocuk 26 gün yoğun bakımda kaldı. Sonrasında hem bedensel, hem de zihinsel özürlü kaldı. Dava açmaya kalkıştık, fakat kaymakamlığın engeline takıldı. Tarsus Kaymakamı yapılan incelemenin ardından soruşturma açılmasına izin vermedi. Çocuğun şimdi yüzde 88 raporu var. Adalet istiyorum, bunların cezalandırılmasını istiyorum.”

Acılı anne Mesude Aktu ise “'Çocuk doğmuyor' dedim, 'sezaryenle alın' dedim, 'çocuğum ölecek' dedim, 'ölürse bir daha yapın' dediler.” dedi.

Öte yandan 1.5 aylık olan ikinci çocuklarının doğumunu özel hastanede yaptıklarını dile getiren acılı baba Mustafa Aktu, ikinci çocuğunun gayet sağlıklı olduğunu söyledi.

İddialar üzerine doğumu gerçekleştiren doktorlar ile hastane yetkilileri, normal prosedürün uygulandığını, sezaryenle canlı doğum yaptırıldığını, hasta ve bebekte herhangi bir sıkıntı olmadığı belirterek, hastanın sağlıklı bir şekilde taburcu edildiğini ifade etti.