2010 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) operasyonuyla ilgili dün gözaltına alınanların avukatlarından Hayrettin Açıkgöz, hamile müvekkilinin doğumuna 5 gün kaldığına ilişkin sağlık raporunu sunmasına rağmen gözaltı kararı alındığını belirterek, "Doğumuna 5 gün kalan birisi ile ilgi gözaltı kararı çıkarıyorsunuz. Bu kadar mı acizsiniz? Bu kadar mı hukuksuzluklardan medet umar hale geldiniz?” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyon ile ilgili avukat Hayrettin Açıkgöz, Ankara Emniyeti önünde açıklama yaptı. Bir süredir devam eden hukuksuz operasyonlara bir yenisinin daha eklendiğini belirten Açıkgöz, “Her defasında hukuksuzluklar artarak devam ediyor. Biraz önce 9 aylık hamile olan ve doğuma 5 gün kalan müvekkilimizin sorgusundan çıktık. Her zaman olduğu gibi burada da hukuksuzluk devam etti. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde avukatlar görüşme için içeri alınmıyor. Yıllardır burada devam eden uygulama burada değişmiş. İçeri alınmıyorsunuz. Merdivenin başında bekliyorsunuz. İçeride avukatlara mahsus bekleme yerine alınmıyorsunuz. Emniyet görevlileri ne zaman isterse sizi içeri alıyor. Bugün ki müvekkilinde ifadesi de aynı şekilde oldu. İfade başladıktan 25 dakika sonra ancak içeri alınabildim. Bu operasyonu yürütenlerin hukuk mantığına uyuyor, bu kadar doğumu yakın olan bir kişiye gözaltı karar çıkarıyor. Burada hukukun, vicdanın bittiği noktadayız. Bu artık bir algı operasyonundan da öteye hınç operasyonuna dönüşmüştür.” ifadelerini kullandı.

“İLAHİ ADALET ER GEÇ TECELLİ EDECEKTİR”

Doğruların er geç ortaya çıktığını vurgulayan Açıkgöz, “Biz de avukat olarak buradaki hukuksuzlukları sonunda kadar takip edeceğiz. Burada hukuk işlemiyor. Burada ‘kır kapıyı al’ mantığı işliyor. Burada ‘biz bu anayasayı parçalayacağız’ diyenlerin hukuk mantığı işliyor. Burada sadece beşeri hukuk var. Bir de ilahi adalet var. İlahi adalet er geç tecelli edecektir. Bu zulümleri yapan insanlar bu dünyada da öbür dünyada da hak ettikleri sonucu görecektir. İnşallah bu yapılan hatalardan bir an önce vazgeçilir. İnşallah hukukun işleyeceği günler bir an önce hayata geçer.” şeklinde konuştu.

“BU KADAR MI ACİZSİNİZ?”

Hamile müvekkili doğumun 5 gün kaldığına ilişkin sağlık raporunu sunduğunu vurgulayan Açıkgöz, “Buna rağmen gözaltı kararı vardı. Teslim oldu, yaklaşık yarım saat önce ifadesi bitti. İfadesi 3-4 saat sürdü. İfade verirken zaman zaman zorlandı. Kalkıp yürüyüş yapmak zorunda kaldı. Buna rağmen ciddi bir sağlık sıkıntısı olmadı. Savcılık tarafından serbest bırakıldı. Bu soruşturmadaki en acı karelerden bir budur. Doğumuna 5 gün kalan birisi ile ilgi gözaltı kararı çıkarıyorsunuz. Bu kadar mı acizsiniz? Bu kadar mı hukuksuzluklardan medet umar hale geldiniz?” dedi.

“HERHANGİ BİR SUÇ YOK”

Açıkgöz şöyle devam etti: “Bunlar zaten güdümlü soruşturmalar. Burada herhangi bir suç yok. Daha önceki beyanlarımızda birçok kez ifade ettik. Bu dosyada hiçbir delil yok, HTS ve baz kayıtları var. Biz bu HTS kayıtlarından bir örgüt çıkarmaya çalışanlara şunu söylüyoruz; buradan bir örgüt çıkmaz. Bu dosyaya delil olarak koyduğunuz şeyler varsayımdan ibarettir. Daha birince açıkça baskı yaptılar. Bizim huzurumuzda yaptılar. Şuandaki sorguda herhangi bir şey olmadı. Fakat soruları nereden aldınız sorusu 25 farklı şekilde soruldu. ‘Sorular nerden aldınız, kim getirdi, kime verdiniz’ şeklinde birbirinin aynı 25 ayrı soru var. Böyle bir sorgulama mantığı böyle bir dosya mantığı yok.”