Bilimadamı Prof. Dr. Joseph Wang, İzmir'deki Uluslararası Biyosensör Kongresi’nde doktor robotlardan bahsetti. Normal robot işlevinde nano robotlar ve mikro kurşunlar yapıldığını belirten Wang, “Vücudumuzdaki virüsleri bulup yok ediyor, tıkalı damarları açıyor. Böylece kuş gribi gibi virüs kaynaklı hastalıklar kabus olmaktan çıkacak, açık kalp ameliyatları tarihe karışacak. Bu robotlar kanseri de yenecek ancak bunun için zaman gerekiyor.” dedi.

Gediz Üniversitesi, Ege Üniversitesi işbirliğiyle 2. Uluslararası Biyosensör Kongresi düzenledi. ABD, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Fas, İsveç ve Türkiye'den 28 bilimadamı İzmir’de biraraya getirildi. Yurtiçinden ve yurtdışından 200’e yakın kişi de dinleyici olarak katıldı. Hastanelerdeki laboratuvarları küçük çiplere sığdıran minyatür laboratuvarlar başta olmak üzere hastalıkların teşhis ve tedavisinde yeni yöntemler geliştiren Prof. Dr. Emil Palacek, Prof. Dr. Wang ve Prof. Dr. Mehmet Dökmeci’nin de aralarında yer aldığı konuşmacılar, üç gün boyunca birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı. Kaliforniya Üniversitesi’nden Wang, nano robotları anlattı. Analitik kimya alanındaki araştırmalarıyla tıp ve mühendisliğe yön veren isim olarak bilinen bilimadamı, normal robotların işlevini gören nano robotlar hazırladıklarını söyledi.

HEDEFİ BULUP YOK EDİYOR

Wang, şöyle konuştu: “Yakın gelecekte birçok hastalıkta kullanılabilecekler. Neye programlarsanız onu yerine getiriyor, hedefe ulaşıp yerinde teşhis ve tedavi sağlıyor. Yaptığımız çalışmalarda virüsleri bulup yok ettiğini de belirledik. Bu çok önemli bir gelişme, çünkü insanoğlu bakterilere karşı elde ettiği başarıyı virüslere karşı henüz sergileyebilmiş değil. Bu nano robotlarla virüsleri yenebileceğiz, kuş gribi gibi virüs kaynaklı hastalıklar kabus olmaktan çıkacak. Kanserin teşhis ve tedavisinde de kullanılacaklar, bu yönde araştırmalarımız devam ediyor. Kanserli hücreyi bulup çevresini sararak büyümesini ve yayılmasını önleyebiliyor ancak bu hücreleri tamamen yok ederek kanseri yenebilmemiz için daha çok zamana, daha çok araştırmaya ihtiyacımız var. Ben ümitliyim, nano boyutundaki bu robotlarla kanseri de bir gün mutlaka yeneceğiz.”

Prof. Dr. Wang, nano robotlarla benzer özellikte mikro kurşunlar hazırladıklarını da kaydetti: “Bu mikro kurşunlar çok güçlü, bir o kadar da hızlı. Tıkalı damarları açarak kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kesin sonuçlar verecek. Bir süre sonra bu mikro kurşunlar sayesinde bypass gibi açık kalp ameliyatlarına gerek kalmadan tıkalı damarları açıp hastaları iyileştirebileceğiz. Böylece bu zorlu operasyonlar tarihe karışacak, ağır kalp hastalıkları bile kolayca tedavi edilebilecek.”