Kronik böbrek hastalığı önlenebiliyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr. Ülkem Çakır; bu anlamda tuz tüketiminin kısılması, bol su içilmesi, belli aralıklarla egzersiz yapılması, ideal kilonun korunması gerektiğini vurguluyor. Çakır, ayrıca sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmasını öneriyor.


Türkiye’de 70 bin böbrek hastası bulunuyor. Sağlık bütçesinin yüzde 5’i bu hastalar için harcanıyor. Ancak şu aşamada kronik böbrek hastalığı kan ve idrar kontrolü ile kolay teşhis edilebiliyor. Erken evrede belirlendiğin takdirde hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor.

Çakır, “Kronik böbrek hastalığı ilerleyici. Ülkemizde her 10 kronik böbrek hastasından sadece biri hastalığını biliyor. Erken tanının gerilerde olması nedeniyle, hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresinde kendini ortaya koyuyor.” diyor.

Öte yandan böbrek yetmezliğine karşı duyarlılığı arttırma adına 2006’dan bu yana ‘Dünya Böbrek Günü’ kutlanıyor. 12 Mart Dünya Böbrek Günü’nün bu sene sloganı ‘Herkes İçin Böbrek Sağlığı”. Prof. Dr. Çakır “Tüm dünyada giderek yaygınlaşan bir sağlık sorunu olan böbrek hastalıklarının önlenmesinde ve tedavi edilmesinde ne yazık ki her bireyin olanakları aynı değil. Ülkelerin değişen ekonomik koşulları ve yetersiz sağlık politikaları nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu haline gelen böbrek hastalıkları anlamsız yere bireyleri çaresiz bırakmaktadır. 2015 böbrek gününün teması; böbrek hastalıklarının önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunun özellikle hükümetler ve kanun yapıcılar nezdinde farkındalığının arttırılmasıdır”.” ifadelerini kullanıyor.