Türk Tabipler Birliği öncülüğünde, sendika ve meslek odalarının aldığı karar doğrultusunda bugün doktorlar ülke genelinde greve gitti. Bursa'da sabahın erken saatlerinden itibaren Bursa Devlet Hastanesi'nde bazı doktorlar hasta bakmayınca, hasta yakınları duruma tepki gösterdi. Bursa Devlet Hastanesi önünde eylem yapan doktorların eylemine destek veren işçi emeklisi bir hasta da geçinemediğini belirterek, "Asgari ücretle, Başbakan ve ailesi veya milletvekili geçinebilir mi?" dedi.

Bursa Tabip Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası, Türk Sağlık-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Bursa Şubesi, Türk Hemşireler Derneği Bursa Şubesi ve Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi üyeleri, bugün acil servislerin dışında greve gitti.

Bursa Devlet Hastanesi önünde düzenlenen eylemde konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Aydın, "13 Mart’ta g(ö)revdeyiz dedik. Herkes için sağlık, sağlık hizmetini alan için de sunan için de. 14 Mart Sağlık Haftası’ndayız. Sağlığımız ve halklarımız için halkımızın sağlığı için bugün aciller dışında sağlık hizmeti üretmiyoruz. Sayın Sağlık Bakanı bu kararımızı duyduğunda, ‘Her şey iyi giderken bu iş bırakmaya anlam veremiyorum’ demiş. Birlikte bir bakalım isterseniz tabloya. İyi olanı bulalım birlikte. Bakın bizler, nasıl, hangi koşullarda çalışıyoruz. Özelde ciro, kamuda performans baskısı, yönetici ve amir baskısı, kötü muamele, yıldırma. Şiddet tehdidi. Kendi görevimiz olmayan işleri yapmaya zorlamak. Taşeron sistemi. Her gün başka bir semt polikliniğine rotasyonlar. Havasız, penceresiz, aydınlatmaları kötü çalışma alanları. Özellerde aylarca maaşsız çalışma, öğle yemeği için verilebilen yarım saatlik aranın dışında molasız, adeta nefes almadan çalışma. Polikliniklerde günde 80, 100, 150 hasta bakılması. Yani çalışma ortamı sağlıksız, çalışma temposu sağlıksız. Çalışma süreleri sağlıksız, dinlenme süreleri sağlıksız, nöbet ortamları sağlıksız. Adeta bir kölelik sistemi. Adeta kölelik düzeni. Anayasa’nın yasakladığı angarya serbest olmuş, namus ve şeref üzerine edilen Anayasa’ya bağlılık yemini unutulmuş." diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLE ONLAR GEÇİNEBİLİR Mİ?

Doktorların eylemine destek veren işçi emeklisi hasta Tahsin Atmaca da şunları kaydetti: "Asgari ücret bize yetmiyor. İşçi emeklisiyim. 6 senedir emekliyim. 950 lira emekli maaşı alıyorum. Ailem şeker hastası ve kan bağırsak hastasıyım. Para yetmiyor. Ailemle kavga ediyorum. Benim mutfak param yetersiz kalıyor. Doğalgaz, elektrik, su faturasını ödeyemiyorum. Başbakan olsun, ailesi olsun, milletvekili bu parayla idare edebilir mi? Sağlıktan para kesilmesin." dedi.

HASTALAR TEPKİ GÖSTERDİ

Doktorlar, sabah mesai yapmayınca hasta yakınları bu duruma tepki gösterdi. Gözlerinden rahatsızlanan oğlunu sabah 07.00'de Bursa Devlet Hastanesi'ne getirmesine rağmen doktorların grevde olması sebebiyle tedavi ettiremediğini belirten bir baba, "Grev var bakılmıyor. Çocuğumun gözlerinde rahatsızlık var. Sabahleyin bana hizmet versin. Bugün çocuğum okula gidemedi. Saat 07.00’den beri bekliyorum. Doktorlar çalışmıyor." dedi.

Bursa genelindeki bazı aile sağlığı merkezlerinde görev yapan doktorlar da acil vakaların dışında hastaları tedavi etmedi. Bazı merkezlerde ise doktorlar çalışmayı tercih ederken, mesaiye gelmelerine rağmen hasta bakmayan doktorların çalıştığı merkezlerde bekleme koltukları ise boş kaldı.