Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. Murathan Leblebicioğlu, hekimlerin hastane içinde en fazla şiddet gördükleri yerlerin başında acil servislerin geldiğini söyledi.

Leblebicioğlu, acil servislerde ise şiddet olaylarının sıklıkla meydana geldiği yerlerin triyaj, doktor odası, bekleme salonu, arena ve müdahale odasının önü olarak belirlendiğini kaydetti. Leblebicioğlu, “Şiddet olaylarının nedeni acil servislerin fiziki yetersizliği, personel noksanlığı, acil hizmetin gecikmeli olarak verilmesi, hasta kabul organizasyonundaki bozukluk ve başvuruların fazlalığından yorgun düşen hekimlerle iletişim kopukluğudur. dedi.

Leblebicioğlu, 2002 yılında 190 sağlık çalışanına uygulanan bir anket ile acil serviste şiddete maruz kalma olgusunun incelediğinin belirtti. Leblebicioğlu, “Araştırma sonucunda son beş yıl içerisinde sözlü şiddete maruz olanların oranının yüzde 61, fiili şiddete maruz olanların yüzde 16, tehdide maruz olanların yüzde 23 olduğu; şiddete neden olan olayda alkol ve madde bağımlılığının yüzde 36 ile ilk sırada olduğu, ikinci nedenin, bekleme süresinin uzunluğu olarak görüldüğü sonucu ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.

Acil serviste oluşan şiddetin nedenleriyle ilgili olarak da şu sebepler sıralandı: yaralı, hasta ve yakınlarının kaygı içinde olmaları, uzun süreli bekleme ve değişik nedenlerden kaynaklanan gecikmeler, bir yaralının ya da hastanın ölümü (hasta yakınlarının ölüm nedeninin söz konusu hastalıktan çok tedavi ve bakım yetersizliği olduğunu düşünmeleri), travma hastalarının şiddet olaylarına daha yatkın olmaları, muayene ve tedaviler sırasında oluşan tartışmalar, anlaşmazlıklar, saygısız hatta kaba uyarılar, sözler, tavırlar, psikolojik sorunların varlığı: alkol etkisinde olma ve ilaç bağımlılığı ya da yoksunluğu, bekleme odalarının kalabalık ve düzensiz olması