Almanya'da özellikle yaşlı ve yalnız yaşayanları hedef alan hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarının önüne bir türlü geçilemiyor. Daha çok tamirci veya elektrikçi kılığında yaşlı ve yalnız yaşayanları dolandırmak için kapısını çalanlar zincirine sahte polisler halkası de eklendi. Bu durum toplumda polisin imajını da olumsuz etkiliyor.

Dün Aşağı Saksonya’nın Peine şehrinde meydana gelen dolandırıcılık olayı, sahte üniformalı polislerin nasıl çalıştıklarını gözler önüne serdi. 85 yaşındaki emekli bir kadın başından geçen olayı şu şekilde özetledi: "Öğleden sonra bir adam kapımı çaldı ve elindeki kırmızı işaretli kimliği bana göstererek Braunschweig Kriminal Dairesi’nden olduğunu söyledi. Yan komşuya hırsız girdiği için benim evimdeki ziynet eşyalarını korumaya alacağını söyledi. Eve girer girmez beni kenara itti. Boynumdaki zinciri ve kolumdaki bilekliği aldı."

BU YIL İÇİNDE 89 OLAY

Bölgede sadece bu yıl içinde 89 benzeri olayın kayıt altına alındığı ancak bazı yaşlıların utandıkları için durumu polise bile bildirmediği belirtiliyor. NDR’e konuşan Başkomiser Peter Rathai dolandırıcılık olaylarının polisin imajına zarar verdiğini belirterek, "Vatandaşlar bizi gerçek arkadaş ve yardımsever olarak biliyor. Şimdi bizim adımıza çıkıp suç işleniyorsa bu bizim itibarımıza büyük zarar verir." dedi.

Bu tür suçların giderek arttığına dikkat çekilirken, geçtiğimiz yıl Aşağı Saksonya’da 136 benzer olayın kayıtlara geçtiği bildirildi. Vatandaşları bu tür dolandırıcılara karşı uyaran yetkililer, böyle durumlarda mutlaka kimlik sorulması ve şüpheli hallerde 110 aranarak olayın doğruluğunun kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı. Geçtiğimiz günlerde de aynı bölgede, sivil polis araçlarında kullanılan portatif ‘takip edin’ tabelasının sahtesi ile bir bayan sürücü durdurulmuş ve sürücünün kimlik sorması üzerine dolandırıcı olay yerinden kaçmıştı.