Bankacılık masraflarının geri ödenmesi konusunda vatandaşları arayan dolandırıcılar bu kez Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz’ı aradı.
olandırıcılar, aldıkları cevap karşısında şaşkına döndü.

Danışmanlık hizmetleri yada hukuk merkezi adı altında vatandaşları arayıp, "Dosya masraflarınızı aldınız mı? 30 günde paranızı geri alıyoruz. Sizin adınıza işlemleri biz yürütüyoruz” diyen dolandırıcılar Sıtkı Yılmaz’ı da aradı. Yılmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Beni aradılar, dediler ki, ‘dosya masraflarından haberiniz var mı? 30 gün içinde geri alıyoruz. Size yardımcı olalım’ dediler. Ben de ‘kimsiniz, bunları biz zaten hakem heyetlerinden alıyoruz, siz ne vasıfla bunu yapıyorsunuz’ dedim. Böyle söyleyince hemen kapattılar. Ayrıca cep telefonuma da bu konuda mesajlar geldi. Telefon numarası vermişler bize dönün diye."

"ÜCRETSİZ YAPMAK VARKEN DOLANDIRICILARA KANMAYIN"

Bu tür dolandırıcılığın çok yaygınlaştığını dile getiren Yılmaz, şu uyarıyı yaptı: "Ülke genelinde banka masrafları ile ilgili gerçekten bir rant oluştu. 2014 yılının ilk 8 ayında 840 bin sonuçlandırılmış hakem heyeti kararı var. Bunun yüzde 65’i bankacılıkla ilgili. 2013 yılında hakem heyetinde karara bağlanan tüketici şikayetlerinin 600 bine yakını bankacılık hizmeti ile ilgiliydi. Bundan pay almaya çalışan insanlar danışmanlık şirketi yada hukuk merkezi adıyla tüketicileri aramaya başladı. Tüketicilerin telefon numaralarını da buluyorlar bir yerlerden."

Tüketici adına dava açma ve takip etme yetkisinin sadece avukatlara ait olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Yani bu danışma merkezi İstanbul’dan arayıp Bursa’daki bir tüketicinin hakkını nasıl arayacak. Sadece tüketiciden 50 ila 180 lira arasında para çarpmak için bunu yapıyorlar. 5-6 dilekçe örneği gösteriyorlar. Bunları da zaten tüketici derneklerinin sitelerinden çalıyorlar. Tüketici sonuçta yine hakem heyetine gidecek. Oturduğu ilçede hakem heyeti varken, ücretsiz bu hakkını alabilecekken bu dolandırıcılara inanmaları kabul edilebilir değil. Ücretsiz alabilecekleri bu hizmet için niye para versinler."

"BAKANLIK YASAL DÜZENLEME YAPSA SORUN ÇÖZÜLECEK"

Ülke genelinde 975 hakem heyeti olduğunu ifade eden Yılmaz, "2013 yılında bunların karara bağladığı şikayet sayısı 833 bindir. Bunun 600 bine yakını bankalar hakkındadır. Hakem heyetleri çok yoğun bir yükün altındadır. Burada tüketici tek tek bu hakem heyetlerine gidip sıraya girmek yerine dolandırıcılara yöneliyor. Bakanlık bu konuda yasal düzenleme ile bankalar tüketiciden hukuka aykırı bir şey almışsa bunu geri ödesin, yasal düzenleme yapılsın. İnsanları neden boşuna uğraştırıyoruz. Bakanlığın yasal tedbir almaması bu dolandırıcıların da iştahını kabartıyor."