Dolmabahçe Sarayı'nda nöbet kulübesinde görevli polislere silah ve el bombasıyla saldıran
sanık, hakim karşısına çıktı. Sanığın öldürme kastı olmadığını ileri süren avukatı, olayda vehamet olmadığını savundu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya tutuklu sanık Fırat Özçelik getirildi. Savunması sorulan sanık Özçelik, çoğunlukla örgüt propagandası içerikli ifadeler kullandı.
Sanığın avukatı Özgür Yılmaz, bilirkişi raporunda olayın görüntülerinin eksik olduğunu iddia etti ve diğer görüntülerin de emniyetten istenmesini talep etti. Yılmaz, "Her silahlı eylem anayasal düzenin değiştirilmesi olarak değerlendirilmemelidir. Tek başına yapılan eylemle de anayasal düzen değiştirilemez. Müvekkilimin adam öldürme kastı yoktur, olayın vehameti de yoktur." dedi.

Avukat Yılmaz, müvekkilinin tahliye edilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Özçelik'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Olayla ilgili tüm görüntülerin emniyetten istenmesine ve gerektiğinde yeniden bilirkişi raporu alınmasına karar verildi. Sanığın örgüt propagandası şeklindeki savunması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.
Özçelik, Dolmabahçe Sarayı'nda görevli emniyet personelinin bulunduğu nöbet kulübesine, 1 Ocak 2015 tarihinde uzun namlulu silah ve el bombası ile saldırı düzenlenmişti.

İddianamede Özçelik hakkında, ‘terör örgütü adına anayasal düzeni cebir ve şiddet yoluyla değiştirmeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Sanığın ‘tasarlayarak kamu görevlisini kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak’ ve ‘ruhsatsız, vahim nitelikte ateşli silahları taşımak’ suçlarından da 34 yıldan 60 yıla kadar hapsi talep edildi.