Yozgat’ta öğleden sonra başlayan yağmurun doluya dönüşmesi sebebiyle ekili tarım alanlarına yüzde 100 oranında zarar verdiği belirtildi.

Yozgat’ta hububat hasat döneminin başlamasıyla birlikte yağışların devam etmesi çiftçileri zor durumda bıraktı. İlde öğleden sonra başlayan yağmurun doluya dönüşmesi sebebiyle Yerköy ilçesine bağlı Sekili, Aslanhacılı, Terzili ve civar köylerin yanı sıra Çiçekdağı ilçesine bağlı köylerde arpa ve buğday tarlalarında yüzde 100 oranında zarara sebep olduğu açıklandı.

İl Genel Meclisi üyesi Nuri Kahraman, doludan dolayı zarar gören ekili tarım alanlarını gezerek incelemelerde bulundu. Nuri Kahraman yaptığı açıklamada, bölgelerinde hasat döneminin iki hafta öncesinden başlamasına rağmen yağışlar sebebiyle hasadın yapılamadığını, bundan dolayı da çiftçinin endişe duyduğunu söyledi. Kahraman, "Öğleden sonra şiddetli yağmurun ardından dolu yağışı başta arpa, buğday olmak üzere ürünlere yüzde 100 oranında zarar verdi. Pancar tarlasını dahi adeta biçmiş durumda. Şu an gezdiğimiz zarar gören tarlalarda çiftçimizin ürün alma gibi bir düşüncesi kalmamıştır. Biçerdöver dahi bu tarlalara girmesi mümkün değilidir. İl ve ilçe müdürlüklerimizin gelerek bu bölgelerimizde zarar tespiti yapması gerekir. Şu an Sekili, Aslanhacılı, Terzili ve civar köyler yine bunları yanı sıra Çiçekdağı’na bağlı köylerin arazilerinde de dolu zararı olduğu belirtiliyor." dedi.

Dolu yağışının çiftçinin bir yıllık emeğini elinden aldığını söyleyen Kahraman, "Çiftçinin tarlasındaki ürününden başka bir geliri yoktur. Ekim ayında ekilen buğdayının tam hasadını yapmak üzereyken böylesine bir dolu yağışı çiftçimizin bir yıllık emeğini zayi etmiştir. Tabi Allah’tan gelen bir şey, takdiri ilahi yapacak bir şey yok. Fakat bölge çiftisinin yüzde 80’nin ekili tarlasının sigortası yoktur. Bu yüzden devlet yetkilileri zarar gören çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatifine ve bankaya olan borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesini istiyoruz. İnşallah bundan sonra bu tür dolu yağışı ve afetler olmaz. Çünkü bölgemizde hasat yeni başladı ve yağışlar sebebiyle biçerdöverler tarlaya giremez oldu." açıklamasında bulundu.