Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş’ün Domuz Gribi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında Samsun'da da üç hastanın hayatını kaybettiğini söylemesi üzerine dikkatler Samsun’daki vakalara yöneldi. Yaşanan can kayıplarından birisinin Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde diğer ikisinin ise Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde meydana geldiği öğrenildi.

Türkiye'de grip mevsimi nedeniyle Şubat ayından itibaren vakalarda her yıl olduğu gibi bir artış yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, ancak bu yıl yaşanan salgının iki yıl önce yaşanan grip salgını kadar yaygın olmadığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş’ün verdiği bilgiye göre Samsun’da üç vaka yaşanırken salgın sebebiyle hastaneye başvuran bir çok hastanın da iyileşerek taburcu olduğu öğrenildi. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 10’a yakın hastanın domuz gribi teşhisi ile tedavisi tamamlanıp taburcu olurken OMÜ’de ise şu an üç hastanın grip tedavisi gördüğü öğrenildi. Bu hastalardan birisinin sonuçlarının negatif çıktığı, diğer iki hastanın da sonuçlarının beklendiği belirtildi.

“2-3 YIL ÖNCEKİ SALGIN YOK”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, grip mevsimi nedeniyle Şubat ayından itibaren vakalarda her yıl olduğu gibi bir artış görüldüğünü ancak bunun 2-3 yıl önceki domuz gribi salgını seviyesinde olmadığını söyledi. Görülen grip virüslerinin İnfluenza A (H1N1), İnfluenza A (H3N2) İnfluenza B virüsleri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Avrupa'da ve Amerika'da vaka sayıları salgın niteliğinde yüksek oranlarda devam ediyor. Gelen vakaların bir kısmı domuz gribi formatında ama bunun dışında ağır grip vakaları da var. Ciddi ağır seyreden vakalar var." açıklamasını yaptı.

Şu anda yeni bir virüs olmadığı için grip aşılarının etkili olduğunu ifade eden Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Ancak mevcut aşıların da etkinliği çok yüksek değil. Yüzde 100 koruyucu değil. Aşı olsa da insanlar mutlaka yine kişisel korunma önlemlerini yapmaları lazım. Özellikle hasta olan insanların başkaları ile temas etmekten kaçınmaları gerekir. Bu griplerin en önemli bulaşma yolu öksürük, hapşırma yolu ile taşınmaktadır. Bu hastaların mutlaka ağzın kapatılması gerekiyor, toplu alanlarda yaşayanlar da el yıkamaya özen göstermeleri gerekiyor.” uyarısında bulundu.