Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın, sigaranın içinde bulunan 50 maddenin; vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ve kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal özellikte olduğu belirlendiğini ifade etti. Dr. Apaydın, “Sigara bir alışkınlık ya da tiryakilik olarak değil, madde bağımlılığı olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 33’ü, erkeklerin yüzde 50’si kadınların ise yüzde 18’i sigara kullanıyor. Dünyada her yıl ortalama 5 milyon kişi ise sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Gelecek 10 yıl içinde bu sayının iki katına çıkması beklenirken, Türkiye’de de 7 milyon kişinin yaşamı, sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle tehdit altında. Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, sigara bağımlılığı ve sigaranın yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

“Sigara madde bağımlılığıdır” diyen Dr. Murat Apaydın, şu bilgileri verdi; “Sigaranın içinde bulunan 50 maddenin; vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ve kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal özellikte olduğu belirlenmiştir. Sigara bir alışkınlık ya da tiryakilik olarak değil, madde bağımlılığı olarak değerlendirilmelidir. Sigara, tüm dünyada neden olduğu hastalıklar yüzünden, sigara bağımlılarının erken yaşta hayatına kaybetmesine yol açmaktadır. Sigara kullananlar arasında bu oran, yüzde 25-30’dur. Dünyada her yıl 5 milyon kişinin yaşamını tehdit eden sigara, Türkiye’de de gelecek 10 yıl içinde 7 milyon kullanıcının hayatına mal olacaktır.”

Türkiye’deki sigara bağımlılarının yüzde 70’i sigarayı bırakmak istediğini hatırlatan Dr. Murat Apaydın, “Yüzde 30 oranındaki kullanıcı da her yıl sigarayı bırakma girişiminde bulunmaktadır. Sigarayı bırakamayacağınızı düşünerek karamsarlığa kapılmayın. Kararlılığınızı ortaya koyun. Kendinize sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin ve o gün geldiğinde de bunu gerçekleştirin. Evinizde ve işyerinizde, sigara ve sigarayı hatırlatacak eşyaları kaldırın. Cebinizde ve çantanızda, sigara ve çakmak taşımayın. Sigarayı bıraktığınız gün aile ve arkadaşlarınızla bu haberi mutlaka paylaşın. Bu, hem sigara içiyorlarsa sizin yanınızda içmelerini engelleyecektir, hem de size destek olmalarını sağlayacaktır. Bıraktığınız günü kutlayabilir ve kendinizi ödüllendirebilirsiniz” diye konuştu.