Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde görev yapan Op. Dr. Kamil Furtun'un dün hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Ülke genelinde hizmet veren 15 bin aile hekimi doktorun üyesi olduğu Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer, birçok torba yasanın çıkmasına rağmen Sağlıkta Şiddet Yasası'nın çıkarılmamasına sitem etti. Dr. Girginer, "Sağlık çalışanlarının sağlığını ve canını koruyamayan sağlık bakanlığının bu ülke vatandaşlarının canını ve sağlığını korumaya gücü yetmez. Bu saldırıyı kınıyoruz." dedi.

AHEF tarafından Bursa Divan Otel'de düzenlenen 'Bebek beslenmesi' konulu seminerde konuşan Beslenme ve Diyetik Uzmanı Prof. Dr. Gülden Köksal, şiddet olayları sebebiyle sağlık çalışanlarının mesleklerini tam anlamıyla yapamadıklarını söyledi. Prof. Dr. Köksal, şunları kaydetti: "İnsan yaşamında en önemli şey; sağlıklı ve kaliteli ve de uzun yaşamak. Maalesef bütün sağlık çalışanları büyük risk altında. Doktorların böyle saldırıya uğraması, sağlık dağıtan kişilerin sağlıksız şekilde menfur şekilde görev başında şehit edilmeleri inanılır gibi değil. Bir mesleğin güvencesi yokken, çalışırken güven duymuyorsanız orada sağlıklı işlem yapılamaz. Bugün çok üzülüyorum ki, sadece doktorlar değil diğer sağlık çalışanları da hastalardan korkar hale geldiler, gerektiği gibi sağlıklı bir meslek uygulaması yapamıyorlar. Çok üzgünüm ama bu nereye kadar muhakkak sağlık çalışanlarının korunmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum, korunmaları gerekiyor."

DOKTORUN CAN GÜVENLİĞİNİ KORUYAMAYAN SAĞLIK BAKANLIĞI VATANDAŞIN CANINI DA KORUYAMAZ

Ülke genelinde hizmet veren 21 bin 350 aile hekiminden 15 bininin üyesi olduğu AHEF de Samsun'daki doktor cinayetini kınadı. Doktorların can güvenliğinin olmadığının altını çizen AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer, şunları söyledi: "17 Nisan'da Ersin Arslan'la üç sene önce başlayan hekim cinayetleri halen devam ediyor. Bunun vebali de buna önlem almayan, gerekli yasal düzenlemeyi çıkarmayan siyasilerin, meclisin, sağlık bakanının olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu işler dualarla hekimin hakkı ödenmez, mutlaka buna önlem alınması lazım. Sağlıkta Şiddet Yasası henüz çıkmadı, niye çıkmıyor? Aslında çok güzel üretken meclisimiz var, torba yasalarla 663 Sayılı Torba Yasa ile iç güvenlik paketiyle birlikte birçok önlemi almayı başarıyorlar ama söz konusu sağlık çalışanlarının can güvenliği olunca o yasalar ne yazık ki çıkmıyor. Ben de şöyle diyorum; çalışanlarının sağlığını ve canını koruyamayan sağlık bakanlığının bu ülke vatandaşlarının canını ve sağlığını korumaya gücü yetmez. Bu saldırıyı kınıyoruz, şehit olan doktor meslektaşımızın arkasından rahmet diliyoruz. Bu olayların da arkasının geleceğini düşünmeye hep birlikte devam ediyoruz ne yazık ki, çünkü önlem alınmıyor."

HAKİME SÖZLÜ SALDIRI OLURSA TUTUKLAMA OLUYOR HEKİME SALDIRI OLUNCA BERAAT VERİLİYOR

Hekime şiddetle ilgili bir yasa çıkmadığına dikkat çeken AHEF Başkanı Dr. Girginer, şöyle devam etti: "Göz boyama anlamında beyaz kod sistemi çıktı. Sözel saldırılarla ilgili bilgi veriliyor, fiziksel saldırılarla bilgi veriliyor, bunlar mahkemeye taşınıyor, güzel süreç ama yasal düzenleme olmadığı için mahkemeler, hakimler 'Suç sübut bulmuştur; ama ceza vermeye gerek yoktur' diyerek beraat kararı veriyor. Ama aynı hakime mahkeme salonunda sözlü saldırıda, sözlü müdahalede bulunsanız direkt tutuklanıyorsunuz, hakimler için olan hekimler için yok. Bunu da kınıyoruz. Özellikle de bunun altını çiziyorum. Bursa'da beyaz kod sisteminde hekimlerden gelen şikayetlerde başvurularda sağlık müdürlüğünün avukatları hekimleri ve sağlık çalışanlarını yalnız bırakıyor. Örnek; geçen 21 Mayıs günü 2 arkadaşımızın davası vardır, müdürlüğün avukatları teşrif buyurup, gelip o davalara müdahil olmadılar. Böyle bir sistem içerisinde sağlık çalışanlarının, hekimlerin can güvenliğini korumak mümkün değil. Buna yol açan siyasilere, kanun koyuculara, tepkimizle yeniden söylüyoruz; bizim can sağlığımızı koruyamıyorsanız bu ülkedeki insanların sağlığını koruyamazsınız."

Dün, Samsun İlkadım ilçesindeki Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde saat 15.45 civarlarından meydana gelen olayda, sicil kayıt bürosunun bulunduğu yerde hastalarıyla birlikte odasına gitmekte olan Dr. Kamil Furtun, İsmail isimli şahsın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.