Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, astım tedavisinin amacının hastaların yaşamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam etmelerini sağlamak olduğunu belirtti.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. M.Akif Karaarslan, 5 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada astım hastalığının önemine dikkat çekti. Dr. Karaarslan, “Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir." ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, her yılın mayıs ayının ilk salı gününün Dünya Astım Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Dr. Karaarslan, "5 Mayıs Salı gününün Dünya Astım Günü olarak kutlanmasının amacı; toplumun astım hastalığının sebepleri ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmasının sağlanmasıdır. Bir başka ifade ile astım konusunda bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Maalesef astımı tamamen kontrol altında alan hasta sayısı hem dünyada hem ülkemizde halen istenen düzeyde değildir. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım alevlenme (atak) nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.” bilgisini paylaştı.

Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de astım hastalığının tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzemelerin bulunduğunu aktaran Karaarslan, “Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir. Astım tedavisinin amacı hastalığı kontrol altına almak ve sağlanan iyilik halinin devamını sağlamaktır. Uygun ilaç tedavisi ve astım hastalarının eğitimi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve hastalar yaşamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam edebilirler.'' ifadelerini kullandı.