Denizli Devlet Hastanesi çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Dicle Şener, çocuk sağlığının iyileştirilmesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin son derece önemli bir yer tuttuğunu, aşılamanın da hayatı tehdit eden birçok bulaşıcı hastalıktan korumada en etkili, en güvenli ve en ucuz yöntem olduğunu söyledi.

Çocuklara gereken aşıların önerilen en uygun ve geniş çerçevede uygulanmasının faydalı ve gerekli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Şener, ailelere eksik aşıları yaptırmaları uyarısında bulundu. Şener, “Aşı, insanda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların, hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirler etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. İnsanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.” dedi.

Aşılamanın bebekleri, çocukları ya da erişkinleri, enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacıyla yürütülen önemli bir koruyucu sağlık hizmet olduğunu belirten Şener, “Bağışıklama, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Çocukluk çağında hayatı etkileyici enfeksiyonlara karşı bağışıklanmak, her çocuğun hakkıdır. Özellikle çocuklarımızın geleceğin bireyleri olacağı düşünülürse sağlıklı bir toplum açısından da aşılama oldukça büyük bir önem sahiptir. Toplum sağlığının korunması, bebek ölümlerinin azaltılması açısından da büyük öneme sahiptir. Ülkenin gelecekteki yetişkinleri olacak çocukların sağlıklı yetiştirilmeleri ile sağlıklı bir toplum yaratılacağı gözönünde bulundurulursa, çocuklarımıza yapılması gereken aşıların önerilen en uygun zamanda uygulanması ve varsa eksik aşılarının tamamlanması yararlı ve gereklidir.” diye konuştu.