Adana’da elektrik kesintilerinden şikâyet eden vatandaşlar, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş (EDAŞ) önüne siyah çelenk bıraktı. Güvenlik görevlileri ise çelengi ateşe vererek dışarıya attı.

Adana’da son zamanlarda yaşanan elektrik kesintileri vatandaşı çileden çıkardı. Kesintilerden dolayı mağdur olduklarını belirten vatandaşlar, mahalle muhtarlarıyla birlikte Toroslar EDAŞ İl Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı. Güvenlik görevlileri ise çelengi ateşe vererek dışarıya attı. Bunun üzerine vatandaşlar çelengi tekrar alarak il müdürlüğünün bahçesine attı. Soğuk nedeniyle çocuklarına gittiklerini ifade eden vatandaşlar, dertlerini anlatmak için 182’yi aradıklarını ama bir muhatap bulamadıklarını ifade etti. Bir müddet kapıda bekleyerek bir yetkilinin gelip açıklama yapmasını isteyen vatandaşlar, daha sonra bilgi almak üzere içeriye girdi. Kalabalık adına bir açıklama yapan Pınar Mahallesi Muhtarı Saniye Çelik, aylardır hemen her gün her mahallede mutlaka enerji kesintisi ve trafo patlamaları yaşandığını söyledi.

Elektrik kesintilerinin hayatın her alanında vatandaşı olumsuz etkilediğini anlatan Çelik, “Zararlarımız ölçülemeyecek boyutlara ulaştı ve sorumlular aldırmaz bir tutum içerisindeler. Evine yorgun gelen vatandaşlar elektrik kesintisi, karanlıkla karşılaşıyor, akşam ya aç kalıyorlar ya da mum ışığında yemeklerini yiyorlar, öğrencilerimiz ders çalışamıyor, sınava hazırlanamıyorlar. Yaşlılarımız, hastalarımız, el kadar bebeklerimiz soğuktan donuyorlar. Evlerimizdeki beyaz eşyalarımızın çoğu kullanılamaz hale geldi. Bölgemizdeki okullarda öğrencilerimiz battaniyeye sarılarak ders yapıyorlar.” diye ifade etti. Adana’nın karanlığa boğulduğunu ifade eden Çelik, muhatap ve çözüm bulamamaktan yakındı. Kendilerini yalnız bırakan milletvekillerine tepki gösteren Çelik, ‘‘Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nu göreve davet ediyorum. EnerjiSA hakkında da suç duyurusunda bulunuyorum.” dedi.

Gürpınar Mahallesi Muhtarı Tahir Yesin de 47 yıldır Adana’da yaşadığını, bu süre boyunca böyle bir elektrik kesintisi görmediğini belirtti. Kimseye ulaşamamaktan yakınan Yesin, “Mahallemde tam 1 haftadır cereyan yok. Çocuklar ders yapamıyor, ödevini yapamıyor. Tarihte böyle bir şey görülmedi.” diye konuştu.

TOROSLAR EDAŞ: ENERJİSİZ TRAFO YOK

Toroslar EDAŞ’tan yapılan açıklamada ise 6 Ocak tarihinde başlayan ve hızı zaman zaman 80 km/saat seviyesine ulaşan fırtına ve aşırı yağmur nedeniyle elektrik şebekelerinde hasar oluştuğu belirtildi. Yaşanan afet nedeniyle Adana ve Mersin genelinde toplam 500 adet direğin devrildiği, 2 bin 204 trafonun ise enerjisiz kaldığı ifade edilen açıklamada, “Bu süreç içerisinde yalnızca elektrik dağıtım sistemi değil, telekomünikasyon sistemi de etkilenmiş ve 186 çağrı merkezimize belirli aralıklarla geçici süreyle erişim problemi oluşmuştur. Bu noktada kriz masası kurulmuş ve tüm arıza ekiplerimiz 24 saat esasına göre mesaili olacak şekilde çalışmaya başlamıştır. 302 olan arıza-bakım ekibi sayısı 435’e yükselmiştir. Son dönemdeki arızalar nedeniyle ise 71 ilave arıza-bakım ekibi daha görevlendirilmiştir. Alternatif besleme kanalları devreye sokularak mümkün olan bölgelerde enerjilendirme sağlanmıştır. Tüm tedbirler sonucunda 13 Ocak 2015 tarihi itibariyle enerjisiz trafo kalmamıştır.” denildi.