Düğün salonlarında çalışan müziklerden telif isteyen Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), salon işletmecileri ve müzisyenler tarafından protesto edildi. Gelin ve damat rolüyle eyleme katılan çift, cenaze marşıyla geldi.

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası üyeleri ve salon müzisyenleri, düğün salonlarında çalınan müziklerden telif isteyen Harbiye’deki MÜYORBİR önünde eylem yaptı. Düğünlerde çalınan müziklerden telif istenmesine yönelik eyleme gelin damat da destek verdi. Gelin ve damat eyleme gelirken cenaze marşıyla karşılandı.

Sadece İstanbul’da 5 bini aşkın düğün mekanı, 50 bini aşkın çalışan ile yılda 100 binin üzerinde düğün yapıldığını söyleyen oda başkanı Ümit Yaşar Demir, “Evlenen çiftlerimiz ile bir düşün sektörümüz mevcuttur. MÜYORBİR, düğünlerde çalınan müziklerden telif hakkı istemektedir. Düğün salonları olarak MÜYORBİR ile telif hakkı konusunda bir mahkememiz oldu ve bu davayı kazandık. Mahkeme, düğün salonlarının umma açık işyeri ve eğlence mekanı olmadığını, törenlere sadece 2 ailenin katıldığı mekan olduğuna karar verdi. Yani düğünler bir eğlence yeri değil, geleneksel törenlerin yapıldığı mekanlardır. Buna rağmen MÜYORBİR, düğün salonlarını basacağını söyledi ve bastı. Bu haksız baskınlar karşısında düğün salonları olarak MÜYORBİR’e tepkimizi ortaya koyuyoruz.” diye konuştu.

Telif hakkıyla maliyetin 500 lira arttığını ifade eden Demir, şöyle devam etti: “Telif hakkı istenmesine sanatçı camiasının da hoş karşılamadığını düşünüyorum. 2 bin lira olan bir düğün telif hakkı için istenen rakamla 2 bin 500 lira oluyor. Mahkeme kararıyla artık telif alamayacaklardır. Baskınlar devam ediyor. Bundan sonra baskın yapanları içeriye almayacağız. Çünkü mahkeme kararıyla girmeleri gerekiyor. Mekanlarımız umuma açık yer değildir.”

Gelin ve damat rolüyle gelen Nuri Yüksel ve Yasemin Üstün de eyleme katıldı. Bir düğün maliyetinin zaten yüksek olduğundan yakınan Yüksel, “Telif hakları konusunda ılımlı olmalarını istiyoruz. Maliyetler çok yükseldi. Altın fiyatlarını herkes biliyor. Telif hakkı bize 500 lira olarak yansıyacak. Bu da bizi etkileyecek. Biz indirgenin peşindeyken bu bindirgeler bizi rahatsız ediyor. Arkadaşlar sürpriz yaptılar. Cenaze marşıyla geldik buraya. Bununla mı çıkacağız? Ya da her müzisyenin bir besteci mi olması gerekiyor?” şeklinde konuştu.