Adana’da izin alınarak yapılan düğün, piknik, yardım faaliyeti, konferans, hasta ziyareti gibi eylemlerinin terör örgütü faaliyeti sayılarak 24 kişiye 105 yılı bulan hapis cezası verildiği ileri sürüldü.

Mazlumder Adana Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Şube Başkanı Orhan Göktaş, Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 20 Nisan 2015’te çeşitli STK’lara mensup kişiler hakkında “terör örgütüne üye olmak eylemleri” isnat edilerek, 24 kişi hakkında her biri için yaklaşık 6 yıl 3 ay olmak üzere toplamda 105 yılı bulan hapis cezası verdiğini söyledi. Dosya hakkında hazırlanan iddianamede suç vasfı olarak nitelendirilen eylemlerin yasal olarak kurulmuş STK’lar tarafından oluşturulan düğün ve piknik organizasyonları, yardım faaliyetleri, konferans ve basın açıklamaları, hasta ziyaretleri, tiyatro gösterimi, futbol turnuvası, aileleri cezaevinde yatanların ziyaretine götürmek, muhtaç olan yakınlarına yardımda bulunmak olduğunu ifade eden Göktaş, “Bahsi geçen hususlar TCK, TMK, AİHS ve AİHM kararları anlamında da suç sayılmamakta olup, bilakis korunmaktadır. STK’lar, toplumsal barışın sağlanmasında büyük rol oynayan, bu hususta çeşitli etkinlikler düzenleme hakkına sahip kuruluşlardır. Yasal anlamda gerekli izni alan STK mensuplarının gerçekleştireceği etkinliklerin suç kabul edilebilmesi için, haklarında yapılan yargılamanın ideolojiden uzak olması ve kesin delil mahiyetindeki bulguların dosyada bulunması gerekmektedir. İdeolojik yaklaşımlar mağduriyetler doğurmaktadır. Mahkumiyetlerine karar verilen STK mensuplarının haksız yere özgürlüklerinden mahrum bırakılması, adalete olan güvenin sarsılması ile birlikte STK’ların faaliyetlerinin gayri yasal olarak engellenmesi anlamını da taşımakta olup, Anayasal olarak hak ihlallerine neden olmaktadır.” Dedi.

Göktaş, yapılan yargılama neticesinde verilen mahkumiyetlere karşı yapılacak temyiz incelemesi ve sonrasında da konunun takipçisi olacaklarının altını çizerek, “Bu mağduriyetlerin bir an evvel giderilmesini, hukuki uygulamaların 28 Şubat süreci yargılamalarından arındırılmasını, bu vesile ile 28 Şubat sürecinde yapılan yargı kararlarının yok sayılmasını, o dönemden beri ideolojik yargılamalar nedeni ile cezaevinde bulunan yüzlerce tutuklu vatandaşın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” Diye konuştu.