Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) internet sitesinde paylaştığı veriler, sigara üretiminin yeniden artış gösterdiğini ortaya koydu.

Sigara üretimi, 2010 yılına göre yüzde 24 artışla 142 milyar adete yükseldi. 2014 yılında sigara tüketimi de 94,6 milyar çubuk sigara olarak gerçekleşti. TAPDK verilerine göre 2008'deki 25,6 milyar adet olan sigara ihracatı, 2014 yılında 44,7 milyar adete yükseldi.

TAPDK'ın verilerine göre, Türkiye'nin en fazla sigara ihracat yaptığı ülkeler arasında Bahreyn, İran, Irak ve Lübnan yer aldı. Bahreyn, Türkiye'nin sigara ihracatı yaptığı ülkeler arasında yüzde 18'lik artışla birinci ülke oldu. Tütün kullanıcı sayısının 190 bin olduğu Bahreyn'de Türkiye'nin ihraç ettiği sigaraları tüketmek için kişi başına günde altı paket sigara içilmesi gerekiyor.

TÜTÜN KULLANIMI HIZLA ARTABİLİR

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, önlem alınmazsa tütün kullanımının hızla artacağını söyledi. Halk sağlığının korunması için tütün kontrolünün önemine değinen Dağlı, "Tütün kontrolü politikaları, tütün ticaretinin halk sağlığı gerekleri doğrultusunda sınırlandırılmasını gerekli kılar. Devlet yöneticilerinin tütün sektörü ihracat şampiyonlarına ödül vermeleri bir politik çelişkidir. Bu durum uluslararası sözleşme hükümlerine aykırıdır." dedi.

Tüketici Hakları Derneği temsilcisi Sinan Vargı, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Neden Bahreyn'e halkının içemeyeceği kadar sigara sattığımızı vatandaş olarak merak etmekteyiz. Neden dünya tütün tüketimine katkıda bulunduğumuzu anlamamaktayız. Türkiye tütün ürününe karşı mıdır, değil midir karar vermelidir?"

NARGİLE İHRACATI DA ARTTI

Türkiye'de sigara kadar diğer bir tütün ürünü olan nargile ihracatında da son yıllarda büyük bir artış gözlendi. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Doç. Dr. Özen Aşut, gençler arasında önemli bir salgın haline gelen nargile tütününün Türkiye tarafından yayıldığını belirterek, "İç ve dış piyasalardaki tütün ticareti aynı şekilde insan öldürüyor. Türkiye bir yandan iç satışları sınırlandırmak için tütün kontrolü önlemleri uygularken, diğer ülkelere yaptığı tütün dış ticareti ile övünemez." diye konuştu.