Bursa'nın turistik köylerinden Saitabat köyü şelalesi üzerine kurulmak istenen hidroelektrik santrali (HES) projesi, 22 Mart Dünya Su Günü'nde sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarca halaylarla protesto edildi.

Saidabat şelalesi önünde toplanan köylüler, burada çalınan davul zurna eşliğinde halaylar çekip sloganlarla HES projesini protesto etti.
Halaylar çekip, 'Hes yapma boşuna yıkarız başına' şeklinde pankart açan vatandaşlar, HES kararına tepki gösterdi. Aynı zamanda şelalenin önünde gezinip hatıra fotoğraf çektiren köylüler ve ziyaretçiler HES projesini protesto etti. Köylüler, 'Köyümüzü terk edin doğanın düşmanları', 'HES yapma boşuna yıkacağız başına', 'Derelere dokunma', 'Dereler özgürdür özgür kalacak' ve 'Dereler özgürdür özgür akacak' şeklinde dövizler açıp, sloganlar attı.

ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMAMIŞLARDI

Bursa'nın Kestel ilçesi yakınlarındaki Saitabat Şelalesi üzerine kurulmak istenen hidroelektrik santraline (HES) karşı başta DOĞADER olmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, çevredeki 4 köyün sakinleri eylem yaptı. Daha önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili firmanın yetkilileri, HES’le ilgili bilgilendirmede bulunmak üzere köy meydanındaki kahveye geldiğinde, vatandaşlar tarafından ıslık ve alkışlarla protesto edilmişti. Gerçekleştirilen eylem nedeniyle yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılamamıştı.

Kestel ilçesindeki Güvercinlikli ve Akçay dereleri üzerine toplam 4 kilometre uzunluğunda borularla yapılması planlanan HES projesine sivil toplum kuruluşları ve çevresinde bulunan Saitabat, Derekızık, Orhaniye ve Osmaniye köylerinde oturan vatandaşlar tepki gösterdi.
Saitabat şelale önünde toplanan sivil toplum kuruluş temsilcileri ve köylüler, Dünya Su Günü'nde yapılması planlanan HES projesine karşı çıktı.

"SULAR AKACAK YAŞAM DEVAM EDECEK"

Saidabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Sermin Cakalıoğlu, yaptığı basın açıklamasında HES’e izin vermeyeceklerini belirterek, “Bizden sonraki nesillerin de torunlarımızın da buralarda yaşamasını istiyoruz. Su olmadan hayat olmaz. Bizler suyumuzu sonuna kadar koruyup savunacağız. Tarım susuz olmaz, hiç bir canlı susuz yaşamaz. Bu konularla ilgilenen devlet büyüklerimizin bizlerin sesine kulak vermesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

DOĞADER Başkanı Murat Demir, burada yaptığı açıklamada, bugünün 22 Mart ‘Dünya Su Günü’ olduğunu belirterek, “Önümüzde iki yol var, ya sular akacak yaşam devam edecek, ya sular yağmalanacak yaşam bitecek. Kararımızı bundan yana vereceğiz. Sular akacak, yaşam devam edecek. Yer yüzünde hiçbir şirket, hiç bir devlet, hiç bir kişinin bir damla suyun oluşumunda emeği ve katkısı yoktur. Su doğanın insanlar dahil bütün canlılara armağanıdır. Suları şirketlere, kötü yöneticilere teslim ettiğimiz an hayatımız bitecektir.” dedi.

Saidabat köyü muhtarı Ahmet Eraslan ise iki ay önce kendilerine gelen evrakla bölgede yapılmak istenen hidroelektrik santralinden haberdar olduklarını belirterek, “Biz dört köy olarak başından beri buna karşı çıktık. Bu alan birinci derecede doğal sit alanı, yıllık 150 bin turist ağırlayan bir köy. Burada tarım var, hayvancılık var. Burada doğanın katledilmemesi adına ne gerekiyorsa yapacağımızı yetkililere söyledik. Saidabat, Derekızık, Orhaniye, Osmaniye’nin Bursa için çok önemli olduğunu söyledik. Tüm Bursa kamuoyuna derelerin özgür akacağını ve gerekirse şantiye alanında çadır kurup oralarda sabahlayacağımızı ilan ediyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.