Mimarlık eğitiminde uluslararası üne sahip, İngiltere merkezli Architectural Association (AA), Gediz Üniversitesi işbirliğiyle “Akdeniz'in Geleceği” temalı mimarlık okulunu İzmir’de düzenledi. Mimarlar Odası’nın da desteklediği organizasyon Türkiye, Yeni Zelanda, Avusturya, İngiltere, Cezayir ve İsviçre'den Bernard Khoury, Mathias Mueller, Liam Young gibi tanınmış mimarlarla akademisyenleri biraraya getirdi. Türkiye'nin önde gelen mimarlarından Nevzat Sayın, Han Tümertekin, Murat Tabanlıoğlu, Burcu Kütükçüoğlu ve Cenk Dereli de yer aldı. Ayrıca Türkiye, Çin, İsveç, Kanada, İtalya, Belçika, İsviçre, Mısır ve Lübnan’dan mimarlık öğrencileri katıldı.

Dokuz ülkeden gençlerle birlikte saha çalışmaları yapıldı, antik çağlardan bu yana yaşamın izleri sürüldü. Tarih boyunca liman şehri olmuş İzmir’de ticaret, deniz ve şehir hayatı arasındaki etkileşim incelendi. Diğer Akdeniz şehirlerinden farkları, köklü geçmişinin günümüzdeki yansımaları, kıyı düzenlemeleri ve İzmirlinin beklentileri de araştırıldı. Akdeniz’in geleceğine yön verecek çalışmalara imza atıldı.

Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan, 11 gün süren etkinliğin İzmir için bir ilk olduğunu ve şehri dünya gündemine taşıyacağını ifade etti. Erkarslan, tanıtıma önemli katkılar sağlayacağını dile getirerek, “Dünya mimarlık çevrelerinde saygın bir yeri bulunan, deneysel eğitimin verildiği önemli bir programa evsahipliği yaptık. Yurtdışından ve ülkemizden sıradışı, yaratıcı yaklaşımlarıyla tanınan mimarları konuk ettik. Gediz Üniversitesi öğrencilerinin, Yrd. Doç. Dr. Yenal Akgün yürütücülüğünde üç ay önceden başladığı çalışmalar katılımcı gençler, mimarlar ve akademisyenlerle birlikte devam etti. İzmir, beş bölgede ele alındı; hem şehrimizin hem de Akdeniz’in geleceğine dönük çeşitli senaryolar geliştirildi.” dedi.