Dünya ve Türkiye’de ilk defa, akıllı telefonla toplu taşımada ödeme devri, Kentkart şirketiyle Manisa’da başladı. Kentkart, kullanıma sunduğu Near Field Communication (NFC) özelliğine sahip akıllı telefonlar için geliştirdiği Mobilkentkart uygulamasıyla ilk defa toplu ulaşımda cep telefonuyla ödeme dönemi başlattı.

Mobilkentkart uygulamasının tanıtımı, Beyaz Fil durağında Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Ulaştırma Koordinasyon Daire Başkanı Mümin Deniz, Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yusuf Enli, Kentkart Genel Müdürü Ercan Ünal ve İş Geliştirme Direktörü Zeynep Meziyet Akbay’ın katılımıyla yapıldı. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Ergün, hem dünyada hem de Türkiye ilk defa uygulamaya koyulan bir sistemi Manisa’da başlatmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Amaçlarının vatandaşa ve şehirde yaşayan diğer insanlara en iyi hizmeti sunabilmek olduğunu kaydetti. Günün gelişen teknolojilerinden vatandaşları mümkün olduğunca faydalandırabilmek için gayret gösterdiklerini belirten Ergün, “Onların şehirde daha rahat yaşamlarını sürdürebilmelerine katkı sağlamak tek amacımız. Vatandaşımız lehine yapılan çalışmalar. O açıdan bir yenilik Manisa’ya geldi. Bu ilkin de Manisa’da olması, ayrı bir anlam ifade ediyor. İnşallah hep ilklerin yapıldığı Manisa’da, bu ilklerin devamını sağlayacak diğer hizmetleri de yürürlüğe koymak tek amacımız. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Onların mutluluğu, bizim mutluluğumuzdur.” dedi.

Kentkart'ın geliştirmiş olduğu Mobilkentkart, dünyada toplu taşımada ilk defa kullanılan akıllı mobil ödeme aracı. İlk defa Manisa’da kullanıma sunulan Mobilkentkart ile Android işletim sistemi versiyon 4.4.2 ve üzeri NFC özelliğine sahip akıllı telefonları kentkarta dönüştürebiliyorsunuz. Bunun için Mobilkentkart uygulamasını, NFC destekli akıllı telefona indirip çalıştırmak yeterli. Mobilkentkart ile otomatik dolum yapılabiliyor, kullanım ayrıntılarını görülebiliyor, hat durak bilgisi sorgulanabiliyor. Telefonuna indirirken verilecek kredi kartı bilgilerinden, 5 TL’lik kart ücreti ve kartınıza 20 TL’lik ilk dolum parası alınıyor. Mobilkentkart bakiyesi 10 TL’nin altına düştüğünde kredi kartından 20 TL’lik otomatik dolum yapılıyor. Ayrıca şubat ayı içerisinde Mobilkentkart uygulamasını telefonuna indirerek alan Manisalı kullanıcılara, kart ücreti kadar biniş tutarı hediye ediliyor. Araçlarda bulunan kart okuyucu cihaza, Mobilkentkart indirilmiş akıllı telefonu göstermek geçiş için yeterli. Geçişte, ödenmesi gereken ücret hesaplanarak bakiyeden düşülüyor. Akıllı telefonun internete bağlı olmadığı durumlarda bile sistem çalışıyor. İnternet bağlantısı sağlandığında, biniş ayrıntıları otomatik olarak güncelleniyor. Toplu taşıma araçlarına binmek için Mobilkentkart uygulamasının açık olmasına da gerek yok. Biniş ve dolum bilgileri, tek bir ekrandan takip ediliyor. Binişlere ait tarih, saat, otobüs ve ücret bilgileri, uygulama üzerinden görüntüleniyor.