İzmir Üniversitesi’nde 150 bilimadamı kongre için buluştu. ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Rusya, Çin, Cezayir ve Portekiz başta olmak üzere 25 ülkeden bilimadamları, Bilim ve Teknolojide Matematiksel ve Sayısal Modelleme Kongresi'nde biraraya geldi.

2-7 Ağustos 2015 arasındaki uluslararası kongrenin açılış toplantısına İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı (DEKVA) Başkanı Selim Doğanata ve öğretim üyeleri de katıldı. Konferans Başkanı, İzmir Üniversitesi Matematik Bilgisayar Bölüm Başkanı ve Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alemdar Hasanoğlu, açılışta yaptığı konuşmada birçok ülkeden saygın bilimadamlarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, daha fazla bilimsel etkinliğe imza atmak için çalıştıklarını ifade etti. DEKVA Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Doğanata ise bilim ve teknolojinin gelişimini değerlendirdiği konuşmasında, tarihten beri gelen bilgilerin yüzde 90’ının son iki yılda üretildiğini, bu hazinenin insanlığın geleceğine dair önemli ipuçları vereceğini söyledi. Uzmanların, ilgili verinin ancak yüzde 1’ini tahlil edebildiğini belirten Selim Doğanata, bu bakımdan bilim ve teknoloji uyumuna daha çok önem vermek gerektiğini vurguladı. Rektör Erciyeş de İzmir ve çevresinin yüzyıllardır bilimle ve insanlığa yön vermiş filozoflarıyla adını duyurduğuna dikkat çekerek, kongre boyunca yapılacak çalışmalarda bu ruhun etkisini hissedeceğimizi söyledi. Açılış töreninin sonunda Organizasyon Komitesi Başkanı Amar Debbouche ile yerel organizasyon komitesinde görev alan Doç. Dr. Burhan Pektaş, Dr. Mehmet Kurt ve Dr. Onur Baysal’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Bilimadamları, kongrede bilişim, fizik, kimya, biyoloji ve ekonomi dahil teknolojinin birçok alanlarındaki çeşitli problemlerin matematik ve sayı modelleriyle ilgili son çalışmaları, bunların mühendislik ve teknolojideki uygulamalarını tartışacak. Ayrıca büyük ölçekli projeler için yeni işbirlikleri ve araştırma gruplarının oluşturulması konuları gündeme gelecek. Evsahipliğini İzmir Üniversitesi’nin yaptığı kongre DEKVA, Portekiz Uygulamalı Matematik Araştırma ve Geliştirme Merkezi (CIDMA) ve Avrasya Ters Problemler Derneği (EAIP) tarafından da destekleniyor.