Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi sürecinde ortaya çıkartılan dünyanın en büyük yeraltı şehrinin bulunduğu alan, bilim çevrelerinin de ilgi odağı oldu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndan emekli Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Torunbalcı ve Şehir Plancısı Ahmet Kaya’dan oluşan heyet, bölgede incelemelerde bulundu. Nevşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Müze Müdürlüğü denetiminde devam eden temizleme çalışmalarına ilişkin olarak bölgede temizlik çalışmalarını yürüten firma koordinatörü Mevlüt Coşkun, bilim adamlarına bilgiler aktardı.

396 bin metrekarelik bir alanı içine alan dünyanın en büyük yeraltı şehrinin bulunduğu bölgedeki temizlenen mekanlarda da incelemelerde bulunan heyet, bölgenin turizme kazandırılacak olmasının, Kapadokya turizmine farklı bir gelişim hızı kazandıracağı düşüncesinde birleşti.