Yalova’da Resim Öğretmeni Ayşegül Arat’ın girişimleriyle Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü, Yalova Group ve Bilgi Kırtasiye’nin işbirliğiyle yüzlerce çocukla ‘Dünya’nın En Uzun Retrospektif Resim Sergisi’ rekoru kırıldı. Dünya Çocuk Rekorları kapsamında gerçekleştirilen rekor denemesinde, rekor tescili Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ve Dünya Çocuk Rekorları Danışmanı ve Yapımcı Aydın Türkgücü tarafından tescil edildi.

Yalova Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Yalova Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi Resim Öğretmeni Ayşegül Arat ile öğrenciler, sanat konusunda farkındalığı en üst düzeye çıkarmak amacıyla 18 yıl boyunca muhafaza edilen eserlerini sergiledi. Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü ve sponsorların da desteği ile oluşturulan sergiyi Rekor Tescili Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ve Dünya Çocuk Rekorları Danışmanı ve Yapımcı Aydın Türkgücü gezdi. Sergi sırasında yağmurun başlaması ile öğrenciler zor anlar yaşadı. Eserler aceleyle sergiden alınarak toplandı. Oluşan manzara karşısında duygusal anlar yaşayan Ayşegül Arat, gözyaşlarına hakim olamadı. Öğretmenlerinin üzüldüğünü gören öğrenciler, öğretmenleri için “Sen ağlama, dayanamam” şarkısını söyledi.

“BUGÜNE KADAR KIRDIĞIMIZ EN FIRTINALI VE DUYGUSAL REKOR”

Rekor Tescili Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, rekoru tescillediğini belirterek, “Burada 18 yıllık bir emek var. Yağmur altında buna devam etmek de özel bir durum oldu. Hakem başkanı olarak 49. Dünya Çocuk Rekoru’nu tescil ediyorum. Sanatsız yaşanmaz. Sanat bizim her şeyimiz. Bunu her yerde savundum. Ayşegül Hocama da uzun yıllar bunu yaptığı için teşekkür ediyoruz. Bu bizim bugüne kadar kırdığımız en fırtınalı ve duygusal rekor.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ayşegül Hocamız bize uzun yılar hizmet etmiş ve güzel sanatçılar ve öğrenciler yetiştirmiş bir arkadaşımız. 18 yıllık emeği belgelendirdi. Hava müsaade etmedi ama başka zaman tekrar değerlendireceğiz. Çalışmanın örnek olmasını diliyoruz.”

Yapılan konuşmaların ardından, eserler apar topar toplanarak kamyona yüklendi. Rekorun tescil belgesine ise Rekor Tescili Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Dünya Çocuk Rekorları Danışmanı ve Yapımcı Aydın Türkgücü, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi Müdürü Salih Akçay, Yalova Group Genel Müdürü Orbay Sabri Tuna,
Doğa Koleji Müdürü Ali Kayaş, Bilgi Kırtasiye yetkilisi Arda Altunç imza attı.

49. YAŞA ÖZEL ÖDÜL

49 yaşında Dünya Çocuk Rekorları’ndan 49.'cusunu kırdığını söyleyen Resim Öğretmeni Ayşegül Arat ise açıklamasında şunları söyledi: “Bu alanda böyle bir rekor yoktu. Sergide 1954 eser var. Bunların tamamı bin 500 metre uzunluğunda. Bu 18 yılda meydana geldi. En çok öğrenci ile en uzun retrospektif resim sergisi oldu. Burada bu rekoru tescil ettik. Dünya Çocuk Rekorları’na girmiş olduk. Ana amaç vefayı simgelemekti. Değer verilebilirliği gösterebilmekti. Sanatın gerekliliğine vurgu yapıp bunun sonucu olarak bir çocuk resimleri müzesinin alt yapısını hazırlamaktı. Bu eserlerin tamamını da dijital ortama aktardık. 1.5 kilometre civarında uzunluğundaki çalışmalarda çok farklı teknikle yapılan çalışmalar var. Üç boyutlu çalışmalarımız da var. Esas vurgu yapmak istediğimiz; Atatürk’ün, “Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir” mesajını vermeye çalışmaktır. İnadına sanat diyoruz çünkü vandalizmin önünü başka türlü kapatamayız. Şu anda Çocuk Rekorları kategorisinde Türkiye’de bir ilk. 18 yıldır öğrencilerimin eserlerini muhafaza ettim. Kişisel çabamın kitlesel bir ses getirmesini arzu ettim. Yalova’m ve okulum tanıtılsın istedim. Emeği olanlara, destekte bulunanlara çok teşekkür ediyorum.”