CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, MHP veya HDP ile içeriden veya dışarıdan her türlü koalisyona açık olduklarını söyledi. Öncelikli hedeflerinin CHP’nin azınlık hükümeti olduğunu ifade eden Çiçek, MHP’nin içten veya dıştan HDP destekli hükümete karşı tavrını düzeltmesini beklediklerini kaydetti.

Dursun Çiçek, İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan mazbatasını aldı. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çiçek, “Geçen sene bu zamanlar Silivri’de hapisten nasıl çıkarız? Manevi işkenceden nasıl kurtuluruz? diye hesaplar yapıyorduk. Bugün mazbatamızı aldık milletin vekili olarak Ankara’ya dönüyoruz. 30 Nisan 2010’da Ankara’da yakalama kararıyla tutuklu olarak İstanbul’a getirilmiş, Hasdal’a hapsedilmiştim.” dedi.

Muhalefetti olan partilerin hükümet kurması gerektiğini söyleyen Çiçek, “Bizim isteğimiz milletin ortaya koyduğu iradenin algılanması ve muhalefette olan partilerin iktidar olduğu bir hükümet şeklinin ortaya çıkarılması. Bu konuda CHP olarak her türlü girişimde bulunacağız, yönetim şu an bulunuyor. Ancak MHP’nin içte veya dışta HDP destekli bir hükümete karşı tavırları var. Bu tavırlarını düzeltmelerini bekliyoruz. Çünkü seçimde ortaya çıkan irade, millet, 13 yıllık iktidarın değiştirilmesi yönünde açık bir kanaatte bulunmuştur. Bu iradenin gereğini yapmamız lazım. Siyaseten kapatılan dosyaları açmamız lazım. Cumhurbaşkanını yasal sınırları içine çekmemiz lazım. Seçim vaatlerimiz var emekçilerle, emeklilerle, YÖK’le, öğrencilerle ilgili. Bu sözlerimizi millete karşı yerine getirmemiz lazım. Dolayısıyla CHP’nin iktidara ortak olduğu bir iktidar şekli için mücadelemiz devam edecek.” şeklinde konuştu.

Koalisyon çalışmalarıyla ilgili soru üzerine Çiçek, “Öncelikli düşüncemiz CHP’nin azınlık hükümetine MHP ve HDP’nin destek vermesi. Aksi halde HDP veya MHP’nin içeride veya dışarıda olduğu koalisyon alternatiflerine de açığız.” cevabını verdi.

Deniz Baykal’ın yolsuzluk dosyalarının koalisyon protokolüne konulamayacağı şeklindeki ifadeleri hatırlatılan Çiçek, “O hukuki bir açıklama. Bu konuda hükümet sözleşmesine bir madde konmaz bu hukuki bir konu. Meclis’te önerge verilir, milletvekilleri soruşturma açılması yönünde oy kullanırsa o dosyalar tekrar açılır. Şu anki Meclis aritmetiğinde de muhalefetin oyu dosyaların açılması için yeterlidir. Zaten seçim sürecinde de 3 parti de bu konuda irade beyan etmiştir.” dedi.