Cihan Sendikalar Konfederasyonu Samsun İl Temsilcisi ve Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, öğretmenlerin maddi gelir ve özlük hakları konusunda adaletsiz uygulamalar yüzünden mağdur olduklarını söyledi. Zor, "Düşük ek gösterge, özellikle emekli maaşlarında yüzlerce lirayı bulan hak kaybına neden olmaktadır." dedi.

Zor, yaptığı açıklamada, öğretmenlerin ülke ve toplumun geleceği adına önemli görevlerden birini ifa ettiğini söyledi. Zor, şunları kaydetti: “Ek gösterge memurların maaşının hesaplanmasında kullanılan, hizmet sınıfları ve eğitim durumları ile kadro unvan ve derecelerine göre farklılık gösteren bir katsayıdır. Birinci derece kadrolar için uygulanmak üzere 1500’den 8 bine kadar çeşitli ek göstergeler belirlenmiştir. Öğretmenlere uygulanan ek gösterge ise 3 bindir. Ek gösterge rakamları, memurların aylık ücretlerini ama ondan daha çok da emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin ne kadar olacağını doğrudan etkilemektedir. Düşük ek gösterge, özellikle emekli maaşlarında yüzlerce lirayı bulan hak kaybına neden olmaktadır. Öğretmenler hem aldıkları eğitim gereği olarak hem de icra ettikleri kariyer mesleği olarak 3 bin 600 göstergeyi hak etmektedirler. Çünkü öğretmenle aynı süre eğitim almış, birbirine yakın şartlarda görev yapan diğer meslek gruplarındaki kamu çalışanlarında ek gösterge 3600 olarak uygulanmaktadır.”

Ek gösterge tablosundan yola çıkarak emekli maaşı hesaplaması yapıldığında, ortaya son derece çarpıcı bir tablo çıktığını hatırlatan Sefa Zor, şu bilgileri verdi: “Ek gösteresi 3 bin 600 olan memur emeklisi, 979 TL ek maaş ödemesine hak kazanırken, ek göstergesi 3 bin olan bir memur emeklisi, sadece 452 TL ek maaş ödemesi alabilmektedir. Bu durumda emekli bir öğretmen 450 TL’lik hak kaybına uğramaktadır. Öğretmenlerimiz emeklilikte aldıkları kıdem tazminatları da aynı nedenle 15 bin TL düşük olmaktadır. Bu uygulama, en başta Anayasa'mızın eşitlik ilkesine sonra da diğer mevzuatlarımızdaki eşit işe eşit ücret şartına aykırı olduğundan hukuksuz bir uygulamadır. Bu tabloya neden olan düşük ek gösterge özellikle emeklilikte öğretmenlerin elini kolunu bağladığından, hizmet yılını doldurmuş birçok öğretmen emekli olmak istememektedir. Ek gösterge 3 bin 600’e çıkartıldığında öğretmenlerin büyük bir kısmı emekli olabilecek, böylece daha makul emekli maaşı sayesinde daha müreffeh bir hayat yaşayacaklardır. Aynı zamanda, atama bekleyen genç öğretmenlerin önü açılmış, eğitim kadrosu tazelenmiş olacaktır.”

Öğretmeni mutlu olmayan bir milletin sağlıklı gelişmesi ve üretmesinin mümkün olmayacağını vurgulayan Zor, “Biz Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, 14 Temmuz 1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetveli'nin ‘IV- Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı’ bölümünün (b) bendinin 1.derece 3 bin 600, 2.derece 3 bin, 3.derece 2 bin 200,4.derece 1600, 5.derece 1300, 6.derece 1150, 7.derece 950, 8.derece 850 şeklinde değiştirilmesini istiyoruz.” dedi.