AK Partili Düzce Belediyesi’nin borcunu kapatmak için şehir merkezindeki iki önemli parkı, ‘ticari alan’ olarak kullanılmak üzere Hazine’ye devrettiği ortaya çıktı. Deprem açısından riskli olan Düzce’de, deprem toplanma alanı olarak kullanılan parkların devri ve imara açılması tepkiye neden oldu. Konak ve Avni Akyol parklarının devrine tepki gösteren TMMOB Peyzaj Mimarları Odası dava açacaklarını duyurdu.

Düzce'de 1999 yılında meydana gelen depremde insanların sığındığı parklar AVM tehlikesiyle karşı karşıya. Depremde evleri yıkılan binlerce insanın sığındığı şehir merkezindeki Konak ve Avni Akyol parkları, AK Partili Düzce Belediyesi tarafından borçlarına karşılık Hazine’ye devredildi. Belediye Meclisi'nde alınan kararla satılan parkların ‘gelir getirici ticari alanlara’ dönüştürüleceği öğrenildi. İki büyük parkla ilgili karar önümüzdeki günlerde askıya çıkacak.

LÜKS MAKAM ARACIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Devir için geçen hafta Belediye Meclisi'nde karar alan ve bunu borçları karşılığında yaptıklarını belirten AK Partili Başkan Mehmet Keleş, geçen yıl aldığı 650 bin TL'lik lüks arabasıyla gündeme gelmişti. Belediyenin 140 milyon lirayı aşkın borcu bulunmasına rağmen Belediye şirketi olan YEYPAŞ 650 bin lira değerinde lüks bir makam aracı almıştı. Belediye garajına çekilen otomobil şehirde günlerce konuşulmuş, CHP’li ve MHP’li belediye meclis üyeleri ‘israf’ diyerek tepki göstermişti.

‘99 DEPREMİNDE DÜZCELİLER BU PARKLARA SIĞINDI’

Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, 17 ağustos ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerini hatırlatarak, "Kentin tam merkezinde bulunan ve Düzceliler tarafından 1999 yılında sığınma ve barınma alanları olarak kullanılmış bu iki parkta yapılan imar değişikliği, yeşil alanların park olarak kullanımını engelliyor. Ayrıca Düzce gibi önemli bir deprem şehrini sığınma ve barınma alanını yok ediyor. Bu durum ikinci bir felaket senaryosunu hazırlamaktadır. Çünkü 99 depreminde binlerce Düzceli bu parklara sığındı, kendini depremin etkilerinden korudu." ifadelerini kullandı.

DAVA AÇILACAK

Oruçkaptan Peyzaj Mimarları Odası olarak imar değişikliğine dava açacaklarını kaydederek, "Kentin içinde kalan yeşil alanların bu şekilde yapılaşmaya açılmasını doğru bulmuyoruz. Gereken mücadeleyi vereceğiz. Çünkü bu yeşil alanlar kent ve halk sağlığı için de önemli yerler. Kararla ilgili dava açacağız. Bunun dışında halkımızı Düzce halkını yeşil alanlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz." dedi.