Uzmanlar, Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) projesi kapsamında kurulan e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nin (VBS) öğrenci ve ailelerin karne stresini bitirdiğine dikkat çekti. Bu sistemin özellikle velilerde bilinci artırdığını belirten Eğitim Bilimleri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bahar, sistem sayesinde notları önceden görme imkânına sahip olan ailelerin artık çocuğa önceden müdahale edebilir hale geldiğini söyledi.

Türkiye genelinde eğitim öğretim veren ilk ve orta dereceli okullarda öğrencisi olan aileler, notları artık karneden önce görüyor. Fatih Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bahar, e-okul sisteminin karne stresini bitirdiğini ifade ederek, “14-17 yaş grubu lise öğrencilerinin evden kaçma oranı karne dönemlerinde zirve yapıyor. Karneyi en son gören anne baba çocuk üzerinde stres oluşturuyor. Oysa e-okul sisteminde çocuklarının notlarını takip edebilen veliler eğitim dönemi içerisinde bir sorun varsa çözüme yönelik adımlar atabiliyor. Bu da çocukların sezon sonunda korku yaşamalarının önüne geçiyor. Bunun için velilerin e-okula yönelik bilgilerinin artırılması gerekir.” dedi.

‘AİLE SÜRECİ TAKİP EDERKEN ÖĞRETMENE BASKI YAPMAMALI'

Fatih Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Kulaksızoğlu, çocukların eğitim hayatının aileler tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Öğrencinin notlarından dolayı öğretmene baskı yapılmasının hatalı bir davranış olduğunu ifade eden Kulaksızoğlu, “Çocuğun not başarısı ya da başarısızlığı aile için de bir ölçüt olabilir. Anne baba eğitimin bir parçasıdır. Çocuklarının başarısı tabi ki onları da mutlu eder. Burada rekabet olabilir ama çocuğu sarsacak, psikolojisini bozacak şekilde bir yarışı tasvip etmek mümkün değil.” diye konuştu.

Rehberlik Uzmanı ve Kariyer Merkezi Yöneticisi Abdulrezzak Çil, Türkiye’de son yıllarda yaşanan şehirleşme ve ekonomik değişimlerin aile yapısını da etkilediğine dikkat çekti. Çekirdek ailelerinin sosyal prestijlerini, çocuklarının notuna bağladığını ifade eden Çil, şunları kaydetti: “İlk, orta ve lise çağlarındaki çocukların karne notu başarısında ailelerin tutumlarının çok etkili olduğu yapılan çalışmalarda tespit edildi. Notlar artık e-okuldan görülebilmekte. Buda karne stresinin önüne geçen bir etken. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, veli çocuğunun başarısına katkı sağlamak isterken öğretmene not baskısı yapmamalı.”