Ebu'l Hasan Harakan-i Külliyesi'nin mevcut çevre düzenlemesinin yıkılmasına karşı olan vatandaşlar, Evliya Cami bahçesinde başlatılan çalışmaların durdurulmasını istedi.

Kars Valiliği uhdesinde, Evliya Cami ve Kars Kalesi'nin çevresinin düzenlenmesi, aydınlatılması, Osmanlı Mahallesi ve Osmanlı Çarşısı oluşturulması ve tarihi yapıların restorasyonu projelerini kapsayan 'Tarihi Dokunun Korunması Projesi' Ebu'l Hasan Harakan-i gönüllülerini ayağa kaldırdı. Kars'ın yerlilerinden Sedat Doğanay, bu olayın tamamen siyasi olduğuna dikkat çekti. Doğanay, "Kars'ta AK Parti'nin belediye ve diğer seçimleri kazanamamasından kaynaklanan seçim öncesi bir yatırım, başka hiçbir şey değildir. Burada Hasan Harakan-i Hazretleri var. Cumhurbaşkanı ve Başbakan buraya geldiği zaman ilk önce burayı ziyaret ediyor. Bu siyasi rant olarak kullanılmasın." dedi.

"Şehirde, yaya geçidi, engelli rampası yok, siz var olan yeri yapmaya gelmişsiniz" diye tepki gösteren vatandaşlar, şunları kaydetti:

"Biz buna müsaade etmiyoruz. Biz abdesthaneye karşı değiliz. İhata duvarlarının yıkılmasına karşıyız. Şadırvanın kaldırılmasına karşıyız. Bu projede ihata duvarları yok. Bu ayda gelip inşaat başlatılıyor Kars'ta inşaat sezonu belli ve 90 günde bitecek deniyor. Biz burala ne emekler verdik bunu bilen var mı? Daha bu taşların parası ödenmedi."

'BU PROJENİN ALTINDA BAŞKA ŞEYLER VAR'

Ebu'l Hasan Harakan-i Hazretleri Külliyesi Evliya Cami bahçesinde bir araya gelen gönüllüler, Osmanlı ve Selçuklu eserlerine karşı bir istemezlik oluştuğunu ifade etti. Harakan-i gönüllüsü Şahika Boşnak, "Rus duvarlarını görüyorsunuz. Daha başlamadan yıkılmasın diye emniyetini nasıl almışlar. Bizim duvarlarımızı neden yıkıyorlar. Buna izin vermeyiz. Kimseden de korkumuz yok, sabah ağaçları çıkardılar. Bu ağaçlar Ankara'dan geldi. Allah aşkına bu sökülen ağaçlar tutar mı? Bu projenin altında başka şeyler var." dedi.

Valiliğin ifade ettiğine göre duvarların yıkılmayacağının kendilerine söylendiğini anlatan Boşnak, "Ama projede yoklar. Nasıl güvenelim, Vali bugün var yarın yoktur. Yıkmayacağız diyorlar nasıl güvenelim onlara? Kars'ta bu ayda inşaat yapılmaz. 90 günde yetişmez. Yağmuru var, karı var, Kars'ta hiç mi inşaat yapmamışlar. Madem büyük proje bu ayda başlar mı? Neden acele ediyorlar. Bizim daha 4 gün önce haberimiz oldu." diye konuştu.

Hakkari'den gelen Harakan-i sevdalısı olduğunu kaydeden Fatma Doğan, "Yapılmayan onca harabe var neden onları yapmıyorlar ? Burası zaten güzel." şeklinde konuştu.

'BU HAZRETE YAPILAN HAKSIZLIK'

Külliyenin içinde engelli yoluna varıncaya kadar her şeyi düşünüldüğünü ve 20 yıl Ebu'l Hasan Harakan-i Hazretleri Külliyesine hizmet ettiğini bugüne gelinceye kadar bir bir emekle göz yaşı ile zorlukla mevcut olanların yapıldığını ifade eden Ayşe Aktürk ise kolunda uyuyan çocuğu ile Harakan-i Külliyesine sahip çıkmaya geldiğini belirtti.

"Yapılan merdivenler neden yıkılıyor ?" diye soran Aktürk, "Buralar pislik içindeyken nerelerdeydiler. Burada yapılan haksızlığa karşıyım. Bu hazrete yapılan haksızlık. Burada çiçeğinden tutunda ağacına, toprağına, taşına kadar burada ki bütün arkadaşlarımın emeği var." diye tepki gösterdi.

'AĞAÇLARI SÖKÜYORLAR'

Kars'a gelen paralar tekrar geri gitmesin diye böyle bir çalışmaya imza atıldığını ileri süren Ayşe Aktürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu para geri gitmesin diye apar topar burada bir çalışma başlattılar. Ağaçları söküyorlar. Bunlara biz inanmıyoruz. Burada yıllar önce her türlü ahlaksızlık yapılıyordu. Buraların eski halini kimse bilmiyor. Buralar bu kadar temizlendi bu beyler o zaman neredeydiler? O kadar emek edildi pislikten arındırıldı. Bütün Harakan-i Hazretleri sevenlerine, gönül dostlarına sesleniyoruz. Hazreti yıkıyorlar. Hazretin burada duvarları yıkılıyor. Nerede hazret gönüllüleri? Sadece soruyorum! Bu inşaatın başlamasını istemiyorum."

Bir başka gönüllü Hacer Özbey, "Çocukluğum bu mübareğin bahçesinde geçti. Buraya bir kilit vuruyorlardı. Şimdi o kadar yapılacak yerler var ki gitsin oraları yapsınlar. Burada Ermeni çanını çalacaklar. Halen daha borcunu veremediğimiz yerler var. Madem o parayı verecekler ise gitsin o borcu ödesinler. O parayı yemenin peşindeler." diye konuştu.

'BEYLER BEYİ SARAYI'NDAN BAŞLASINLAR ORASI YIKILIYOR'

Proje ile Beyler Beyi Sarayı'nın gün yüzüne çıkarılacağının dile getirildiğini aktaran Osman Atmaca ise "Madem öyle Saray'dan başlansın. Orası yıkılıyor, sarayı bir görelim" derken diğer vatandaş Bekir Boşnak da, "İlk önce Beyler Beyi Sarayı'na çıkıp baksınlar. 90 günde düzeltilecekse bütün Kars halkı toplansın düzenlesinler. Beyler Beyi Sarayını yapmak için ilk önce liseyi yıkmaları lazım ilk önce o liseyi yıksınlar. Bizde hakikatten inanalım" dedi.

KONTROLÖR: KOT FARKINI ORTADAN KALDIRIYORUZ

Projeyi gösteren ve Ebu'l Hasan Harakan-i Hazretleri'nin çevresinin daha işlevsel olması için bu çalışmasının yapıldığını söyleyen kontrolör Ahmet Yılmaz, "Bizim burada yapmak istediğimiz şey daha güzel, daha işlevsel, engellilerin yaşlıların ve benzeri tüm ihtiyaçlı yani vücut veye fiziksel şartları uygun olmayan insanların hem bu bölgeyi daha iyi kullana bilmesi amaçlanıyor. Bu arada yaklaşık 35 metre Beyler Beyi Sarayı ve Evliya Cami arasında kot farkı var. Biz bu kotu yumuşatarak komple alanın tek bir seferde çalışabilmesi, alanların bir birinden ayırt edilmemesi ve daha iyi hizmet etmesi için bunları yapıyoruz. Buraya yapacağımız abdesthaneden, emzirme odasından engelli odasına hepsi bulunacak. Burayı her türlü vatandaş kullanabilecek. Burada bizim yaptığımız şey her gibi bir yıkmak tahrip etmek ve benzeri şey değildir." diye savunma yaptı.

Proje başlama ve bitiş tarihi hakkında bilgi de veren Yılmaz, "Yer tespitimiz başladı. 90 günde bitirmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.